Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy svájci magánbank vezetője szerint Corbyn óriási veszélyt jelent a brit milliárdosokra

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Corbyn rendkívül veszélyes a nagy vagyonokra nézve” – állítja Heinrich Adami, egy svájci magánbank, a Banque Pictet & Cie egyesült királyságbeli működésének vezetője, írja a Bloomberg.

Adami szerint a brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn a tehetősek számára rendkívül előnytelen politikát űz, amely aggodalmat okoz az ultragazdag briteket is kiszolgáló bank ügyfelei között, akik közül sokan már azt tervezgetik, hova menekíthetnék át a vagyonukat egy baloldali kormány felállása esetén.

A Labour, azaz a brit Munkáspárt politikája Corbyn vezetése óta radikálisabb irányt vett a korábbiakhoz képest: például a vagyonosabb britekre magasabb adókat vetne ki a párt, de egyéb „gazdagellenes” lépéseket is terveznek. A Bloomberg cikke szerint amióta Corbyn pártja 2001 óta a legjobb eredményét érte el a 2017-es választásokon, a brit milliárdosok körében magasabb fokozatra kapcsolt az efölött érzett aggodalom.

Heinrich Adami szerint egy Corbyn vezette brit kormány az egyik fő aggodalma a bankja ügyfeleinek, sokan közülük a nagy vagyonnal rendelkezők számára kedvezőbb adórendszereket biztosító Monacóba, Olaszországba vagy Portugáliába tervezik átmenekíteni pénzüket. A Bloomberg szerint a brit milliárdosok jobban tartanak egy baloldali kormánytól vagyonuk szempontjából, mint a Brexittől.

Hogy félelmük mennyire  megalapozott, az elvileg legkorábban 2022-ben derülne ki, mivel hivatalosan akkor lesz legközelebb választás az Egyesült Királyságban. De ahogy a Bloomberg cikke is kiemeli, nem kizárt, hogy Theresa May miniszterelnök egy korábbi időpontra tűz majd ki a választásokra az eddig a pontig sikertelen Brexit-tárgyalások fényében.

(via Bloomberg)

Címlapkép forrása: Twitter