Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikerült az új törvény, jövőre már benyelheti a közigazgatási bíróságokat a Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Október 25-én került fel véleményezésre a kormany.hu-ra a közigazgatási bíróságokról szóló törvény ahogy a 168óra észrevette. A véleményezésre 5 nap volt, ez ma járt le.

A közigazgatási bíróságok kialakításáról még júniusban egy alaptörvény-módosítással döntött a Fidesz. Ez az új bíróság leválasztja a közigazgatást érintő bírósági döntéseket az eddigi bírósági szervezetről, és egy új szervezetben kezeli majd azokat. Ide tartoznak majd például a választási eljárási szabályok, a különböző hivatali fellebbezések, de például a közérdekű adatigénylések is.

Korábban több jelzés is érkezett arról, hogy a Fidesz ezeken a számára létfontosságú területeken meg kívánja szállni a bírói kart. Az új, most benyújtott törvény pedig erre bőven ad lehetőséget.

  • Az új bírák kiválasztásánál a közigazgatásban eltöltött idő is pontszámot fog érni, ez azt jelenti, hogy a fideszes káderekkel feltöltött államigazgatásból érkezhetnek majd bírók az új bírói karba.
  • Bár az nem teljesen ördögtől való, hogy az igazságügyi miniszter gyakorolja a pénzügyi felügyeletet az új bírói szerv felett, de ő írja majd az új bírói kar szervezeti és működési szabályzatát is, a bíróság elnöke helyett pedig ő gyakorolja majd a munkáltatói jogköröket a bíróság hivatalvezetője felett, illetve még számtalan kisebb lehetőséget kap a törvényben a közigazgatási bíróságok működésébe való beleszólásra.
  • A törvény szövegéből egyértelműen kiderül az, amit eddig is lehetett tudni, hogy az a Patyi András lesz a közigazgatási bíróság vezetője, aki arról nevezetes, hogy Orbán Viktor egy nyilvános videóban alázta meg azért, mert a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként nem tudta elérni, hogy Orbán Viktort ne büntessék meg egy törvénysértésért.

A törvény indoklásában pedig az élesszeműek szép mondatokat láthatnak a bíróságokkal kapcsolatos valódi kormányzati szándékról.

Arról, hogy a hatalommegosztás és a politikai felelősség hogyan függ össze (kiemelések a szerzőtől):

A közigazgatási bíróságok önálló igazgatásának kialakításra kerülő modellje a bírói függetlenség és a hatalommegosztás elveinek tiszteletben tartásával olyan megoldásra törekszik, amely megteremti az igazságügyi miniszter igazságügyi igazgatással összefüggő hatásköreit, hogy jelenlegi eszközrendszeréhez viszonyítva nagyobb mértékben tudjon politikai felelősséget vállalni a közigazgatási bíróságok és azon keresztül az közigazgatási bírósági szervezet „jó” működésének biztosítása érdekében.

Véleményezési és javaslattételi joggal behatárolni a miniszteri döntést a bírák kinevezésében:

A bírói függetlenség biztosításának megfelelő eszköze ezért, ha a bírák kinevezése és előmenetele vonatkozásában a független bírósági tanácsok döntő szereppel bírnak. A Javaslat a bírói testületeket a pályázati eljárásban olyan véleményezési és javaslattételi joggal ruházza fel, amely behatárolja az igazságügyi igazgatás közigazgatási bíróságokat érintő igazgatást gyakorló igazságügyi miniszter döntési jogosítványát.

Persze kérdés, hogy a törvény ebben a formában fog-e átmenni, de jelenlegi formájában biztos, hogy a független igazságszolgáltatás Fidesz általi leuralását jelenti.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán