Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes államtitkár szerint „vitatható”, hogy az ember okozza-e a klímaváltozást

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Vita tárgyát képezi, mekkora hatással van az emberi tevékenység a klímaváltozásra.”

– ezt válaszolta ma Cseresnyés Péter az LMP-s Schmuck Erzsébet azon országgyűlésben feltett kérdésére, pontosan mit is tesz a kormány a párizsi klímaegyezményben lefektetett, és hamarosan a varsói COP24-es kongresszuson további kidolgozásra váró károsanyag-kibocsátás mérséklésére.

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, és volt nagykanizsai polgármester erre válaszolta a klímaváltozást tagadók egyik legfurább érvét, amelynek állítása szerint ugyan a Föld időjárása és légköri viszonyai valóban extrém módon változnak.

Azonban ennek szerinte valahogyan mégsem az emberi tevékenység – ipar, mezőgazdaság, közúti közlekedés – az okai.

Noha Cseresnyésnek nem volt ideje tovább fejtegetni, szerinte akkor mégis mitől emelkedik gyorsabban a bolygón az átlaghőmérséklet mint az emberi civilizáció története során bármikor. Ahogyan az ellen is viszonylag nehéz lenne érvelnie, hogy jelenleg a témával foglalkozó, természettudományos hozzávetőleg 90 százaléka gondolja úgy, hogy a klímaváltozás okozója az emberi tevékenység.

Persze van magyarázat arra is, miért ennyire látható egy törpe kisebbség, jobbára megalapozatlan klímaelmélete. A nagyipar, autóipar és olajipar lobbitevékenysége ugyanis számos, áltudományos, vagy szándékosan hiányos „kutatást” finanszíroz amelyet azután az őket támogató média megpróbált minél több emberhez eljuttatni.

Nem tudjuk, hogy Cseresnyés Péter államtitkár a lobbistákkal konzultált-e ez ügyben, esetleg csak az általuk megrendelt írások jutottak-e el hozzá, az viszont mindenképpen állítható, hogy a kérdésben van jó barátja is:

Kiemelt kép: Cseresnyés Péter / Kép: LMP, Coub