Több mint ezren álltak ki a CEU mellett

1000-1500 ember vett részt ma este a Momentum Mozgalom villámtüntetésén a Közép-európai Egyetem (CEU) épülete előtt, a belvárosi Zrínyi utcában. Az ellenzéki párt azután hirdette meg a tünetést, hogy az egyetem bejelentette, megállapodás híján december 1-ével kénytelenek lesznek megkezdeni átköltözésüket Bécsbe.

A felszólalók és a szervezők ezt szeretnék társadalmi nyomással – igaz, igen rövid idő alatt – megakadályozni.

„A rezsim túszul ejtette ezt az egyetemet, amely 25 éve szolgálja a magyar társadalmat!” – kezdte beszédét Berg Dániel, a Momentum politikusa és a CEU volt diákja, aki a kormányt „döbrögiknek” és „gazembereknek” titulálta az ügy miatt, akiknek „szolgalelkű” emberei próbálják most végleg kiűzni az egyetemet, és ezért „indítottak hadjáratot

azok ellen, akik még őrzik a tudás és a szabad szellem értékeit.”

Berg figyelmeztetett, először még csak a Népszabadság bezárásával kellett szembenézni, majd jött a Közép-európai Egyetem, mostanra viszont már a Corvinus és az ELTE is szúrja a kormány szemét. Ha pedig így haladunk – emlékeztetett – akkor csak a pártelit gyermekei tanulhatnak majd egyáltalán bármiféle egyetemen. Másoknak ezzel szemben

„csak a kivándorlás jut majd.”

Berg Dániel azt is elmondta, ők mint párt ott vannak „a vidéken és a fővárosban … a kisközösségekben” és nem a megalkuvást választják. Ezért arra hívott fel mindenkit, hogy „december 1-ig mutassuk meg a világnak, hogy nem hajtunk fejet a rezsimnek!”

Berg után egy másik volt CEU-s diák, Louis Gano angolul szólt az összegyűltekhez. Azt mondta el, ha a CEU elhagyja Budapestet, „akkor a CEU nem veszít semmit, Magyarország viszont sokat!”

Azt is hozzátette, hogy mint jogot tanult diák, a CEU-n az elmélet mellett rengeteget tanultak az emberi szabadságjogokról és a jogállamról. Azt tapasztalta Magyarországon, hogy ahol egyik napról a másikra megváltoztathatják a törvényeket, és ahol a tanszabadságot támadják, az számára

„nem tűnik igazán demokráciának.”

A CEU elköltözésével szerinte nem csupán a jogállam leépítésének marad kevesebb kritikusa, pedig rájuk is szüksége lenne a magyaroknak, de a kritikus gondolkodás – mint a populizmus egyik legnagyobb akadálya – is mérséklődni fog,

mindezeken pedig az ország veszít.

Gano elmondta, hét éve él Magyarországon, mivel eredeti hazájában, Venezuelában a „populizmus már elpusztította a jogállamot.” Már többször tapasztalta ott, hogy az ezzel való küzdelem sokszor tűnik reménytelennek tűnik, és sokszor fárasztó. Ugyanakkor hozzátette, ő már az Alaptörvény-módosítás óta tiltakozik a magyar kormány ellen. Sokszor fáradt, de most aláhúzta:

„Én már egyszer elvesztettem az országomat a populizmus miatt. Nem fogom még egyszer, harc nélkül engedni ezt a második hazám esetében!”

Gano után ismét olyan CEU-s öregdiák felszólaló következett, aki már egyenesen diktatúrában született. Jeney Orsolya, az Amnesty International volt vezetője azt mondta, családjával csak 1990-ben jöttek át Ceaușescu Romániájából.

„Sosem gondoltam volna, hogy 28 évvel később azért mondok beszédet, hogy megint a szabadság leépítése ellen tiltakozzunk.”

Jeney kiemelte, csak a sokszínű média alkalmas arra, hogy az embereket támogassa, az elesettek segítése is ugyanilyen fontos viszont. A CEU-n megtanulta, hogy a hajléktalanokat, menekülteket lehetőség szerint befogadni, támogatni kell, nem pedig üldözni és „migránsként mutogatni” őket.

Jeney kiemelte, a CEU-n megtanulta:

„Egy társadalom csak akkor lehet szabad, ha szolidáris is.”

Ezért az egyetemet mindenáron itthon kéne tartani, nem pedig elüldözni. Hozzátette, hogy nagyon nehéz ugyan elhinni, hogy „ezt a harcot meg lehet nyerni”, de szerinte ez nem ok arra, hogy gyávák legyünk, ezért „mi vagyunk a bátrak, és nem fogjuk feladni.”

Olyan diák is beszélt, aki eddig csak magyar egyetemre járt, és idén vették fel az angol nyelvű CEU-ra. Gönczi Gergő úgy kezdte „nem azért fél felszólalni”, mert nincs vesztenivalója, azért nem fél, mert szerinte „a tudás nem politikai kérdés”, és sohasem lesz az, hiszen

„Az oktatás ügye nemzeti ügy.”

Kiemelte, nem érti „miért kell 27 év nemzeti kincsét kidobni az ablakon” politikai okok miatt. Szerinte ezzel a kormány szembemegy Szent István intelmeivel is. Azt is hozzátette, szerinte a politikának semmi keresnivalója az egyetemeken, és most kell azt mondani, „Eddig és ne tovább!”

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azzal kezdte, sokan kérdezik, miféle egyetem a CEU, mi haszna orvos- és mérnökképzés nélkül. Ahogyan azt is sokan kérdezik szerinte: mi s haszna a társadalmi nemek képzésnek?

Fekete-Győr szerint pedig éppen ezekre van ma szüksége az országnak:

„Okoskodókra, gondolkodókra és megkérdőjelezőkre”

Szerinte „ezek vezethetik el Magyarországot a 21. századba, ahol az ország nemcsak beszállítója, de része a Nyugatnak”, és ahol megférnek egymás mellett identitásaik. Fekete-Győr kiemelte, az Orbán-rendszerben „nem divat okosnak lenni … pláne bármit megkérdőjelezni”, ettől azonban még a pontosan így cselekvők „az ország zálogai.”

Arról is beszélt, hogy a magyarok éppen az olyan intézményekben mint a Közép-európai Egyetem biztosíthatják azt, hogy „nyugati színvonalon tanulhassanak.”

„Engem nem érdekel, hogy az Amerikai Egyesült Államok önbecsülését mennyire sérti, hogy egy amerikai egyetemet páros lábbal rúgnak ki, és az sem, hogy az Európai Néppárt a CEU sorsához köti a Fidesz pártcsaládban maradását … engem az érdekel, hogy magyarok álmait törik össze, és az, hogy legyen jövője Magyarországnak! Ezt a jövőt egy hatalomtechnikus el akarja venni Magyarországtól!”

Fekete-Győr szerint Orbán fél azoktól, akik „többet tudnak és többet akarnak tudni, mint ő.” Azt is hozzátette, a CEU kutatója, Barabási-Albert László épp most szerzett 10 millió eurót a Magyar Tudományos Akadémiának egy közös kutatás keretében,

az MTI-nek viszont „volt pofája” úgy hírt adni erről, hogy a CEU kimaradt az anyagból.

A párt vezetője kiemelte, hogy a kormányt „csak egy erősödő, növekvő mozgalom” tudja megállítani. Bejelentette, hogy a Momentum december 1-ig szórólapokon kampányol majd a CEU maradása mellett egész Magyarországon.

Arra hívta fel a tömeget, hogy segítsenek nekik ebben a munkában, és a szórólapozásban.

”December 1-ig van ideje Orbánnak, hogy elvegye a mocskos korrupt kezét az egyetemtől!„ – szólította fel Fekete-Győr a miniszterelnököt. Ugyanakkor szerinte a tiltakozóknak is pontosan ugyanennyi idejük van, hogy meghátrálásra kényszerítsék a kormányt. Ezért

november 16-ára, a Szabadság térre újabb demonstrációt hirdetett meg.

A beszédek végeztével a szervezők békés elvonulásra szólították fel a tiltakozókat.
A tüntetést a Mérce élőben is közvetítette, a videó itt visszanézhető:

Olvass tovább!