Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rövid időre le kellett állítani a paksi atomerőmű kettes blokkját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap délután megkezdték a Paksi Atomerőmű kettes blokkjának leterhelését, miután gépészeti meghibásodás lépett fel, közölte az Országos Atomenergia Hivatal hírszolgálata. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a meghibásodás elhárításán és a reaktor zavartalan működésén, közölték. A blokk a karbantartás alatt csökkentett energiatermeléssel üzemelt.

A 2. blokkon a javítás végrehajtásához szükséges leterhelést és lehűtést a személyzet az üzemeltetési feltétlek és korlátok maradéktalan betartása mellett hajtotta végre, ennek megfelelően a létesítmény biztonsági szintje nem csökkent.

– közölték.

A Paksi Atomerőmű kettes blokkját 1984-ben helyezték üzembe, a másik három reaktorblokkal együtt ez is szovjet VVER-440-es típusú. A tervek szerint a blokkot 2034-ben állítanák le, de pont ezzel az egységgel már máskor is volt probléma. 2003-ban például a fűtőelem kazetták ideiglenes tiszítótartályában keletkezett hiba miatt kellett hosszabb időre leállítani az áramtermelést, akkor egy kevéske járulékos radioatkív dózis is szivárgott az egységből.

Augusztusban emellett a 3-as blokkon is rendkívüli karbantartást kellett végezni. Az egyre sűrűsödő üzemzavarok miatt az LMP júniusban már független bizottsági vizsgálatot is kezdeményezett. Mint akkor Ungár Péter képviselő azonnali kérdésében fogalmazott, a 12 hónapos üzemanyagciklusról 15 hónaposra való, nem régi áttérés egyben ritkább műszaki ellenőrzéssel, és rendszeres karbantartással is jár, ez pedig ma már látható problémákat is okoz.

Süli János, az atomerőműért, és a bővítésért is felelős kormánybiztos akkor azt reagálta Ungár kérdésére, hogy nem a reaktorokkal, „csupán a segédberendezésekkel” vannak hibák.

A most elkezdett, ugyanakkor kérdéses sorsú Paks II beruházás során ugyanilyen szovjet/orosz VVER típusú reaktorok épülnének majd fel.

(Címoldali kép: Wikipédia)