Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már Trump sem hisz a szaúdiaknak Hasogdzsi halálának ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trump elnök újságírói kérdésre, miszerint elégedett-e a szaúdi kormány hivatalos válaszával Hasogdzsi eltűnését illetően, azt válaszolta

„nem, nem vagyok elégedett, míg meg nem találjuk a választ [a kérdésre, mi történt pontosan Hasogdzsival]. De ez egy nagy első lépés volt, ez egy jó első lépés volt. De meg akarom kapni a választ.”

Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai disszidens újságíró, a Washington Post publicistája aki politikai okokból, hazája kormányától tartva egy éve az Egyesült Államokban keresett menetéket, október másodikán tűnt el az olajmonarchia isztambuli konzulátusán, ahova házassági papírjainak ügyintézése miatt tért be.

Ezután a török hatóságok szerint a szaúdiak előre kitervelt módon brutális kegyetlenséggel kivégezték. A török rendőrség helyszínelőit több, mint két hét után engedték be a konzulátus épületébe amit láthatóan igyekeztek felkészíteni a szaúdiak a várható vizsgálatokra, azonban a nyomozók még így is találtak a gyilkosságra utaló nyomokat.

Hasogdzsi eltűnése napján a szaúdi szolgálatok szakemberei, köztük az országot vezető Szalmán herceg testőrei és egy magas rangú törvényszéki orvos érkeztek a konzulátusra, majd még aznap el is hagyták az országot.

Szaúd-Arábia először tagadta a gyilkosság vádját, majd különböző, gyors egymásutánban egymást felülíró magyarázatokkal állt elő az újságíró sorsát illetően, ezek vezérmotívumai szerint

  • Hasogdzsi egyszerűen kisétált a hátsó ajtón – miközben menyasszonya órákon át várta a konzulátus főbejárata előtt.
  • Ha történt is gyilkosság, arról az ország vezetése nem tudott – magyarán a titkosszolgálatok emberei, akik magánrepülőkkel érkeztek Törökországba saját szakállukra végezték ki az újságírót.
  • Hasogdzsi egy félresikerült kihallgatásba halt bele – aminek keretében levágták az ujjait és lefejezték.
  • Hasogdzsi rátámadt a követség dolgozóira és a dulakodásban vesztette életét – ezért volt szükség a különítményesekre.

A legfrissebb verzió szerint tizenöt szaúdi állampolgárt küldtek a konzulátusra hogy szembesítsék Hasogdzsit bűneivel – tudniillik kritikusan állt a szaúdi politikához – ezek az emberek pedig elrabolták, bedrogozták és mikor ellenállást tanúsított, véletlenül megölték. Ezután a csapat egyik tagja felvette a halott újságíró ruháit és kisétált a hátsó bejáraton a térfigyelő kamerák megtévesztése céljából, a holttestet pedig rongyokba csavarva átadták egy helyi szakembernek, hogy szabaduljon meg tőle.

A török hatóságok legfrissebb információi alapján Hasogdzsit megkínozták, feldarabolták – aminek kezdetekor még életben volt – megölték, majd a holttest darabjait egy Isztambultól 90 kilométerre lévő erdőben rejtették el.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Angela Merkel német kancellár nem tartják kielégítőnek a szaúdi magyarázatot és teljes transzparenciát követelnek, míg Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter szerint Rijád magyarázatai hiteltelenek és inkonzisztensek.

Trump elnök az elmúlt napokban többször változtatta véleményét az üggyel kapcsolatban, volt hogy elfogadta a magyarázatokat miszerint a politika felsőbb köreinek semmi köze az ügyhöz, máskor komoly szankciókat helyezett kilátásba, ugyanakkor emlékeztetett hogy Szaúd-Arábia az USA fontos közel-keleti szövetségese,

azonban úgy tűnik akármennyire is jó viszonyt igyekszik ápolni a monarchiával, nem veheti figyelmen kívül a kibontakozó nemzetközi botrányt.

Amellett, hogy több nyugati ország követeli a gyilkosság körülményeinek tisztázását, több nagy cég visszamondta a részvételét egy, a hónap végén tartandó gazdasági fórumon, emellett az ügy a szaúdi belpolitikára is hatással van. A 82 éves Szalmán király elégedetlen azzal, ahogy az ország de facto vezetőjének általa kinevezett Szalmán herceg az ügyet kezeli, emellett változtatásokat hajtottak végre a titkosszolgálat személyi állományában.

via Reuters