Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olasz belügyminiszter elrendelte a mintaértékű menekültprogram leállítását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter elrendelte a világszerte  modellértékűként elismert riacei menekültprogram leállítását. Az Olaszország déli részén fekvő calabriai kistelepülés befogadóprogramja az 1990-es évek óta működött, munkához és megélhetéshez juttatva befogadott menekülteket és helyieket egyaránt. Az integrációs programon eddig több ezer menekült vett részt, ez a 2300 fős település lakosságából körülbelül 500 állandó lakost jelent.

Hiába a modell hatékonysága, a központi kormányzat mintegy két évtizedes finanszírozás után 2016-ban leállította a további pénzügyi támogatásokat a település programja felé. Akkor már tiltakozott a döntés ellen Domenico Lucano polgármester, akit viszont szabálytalanságok miatt (például névházasságok bejegyzése miatt) eljárás alá vontak a következő évben.

Az idén hatalomra kerülő Liga Párt belügyminisztere, Matteo Salvini egyik első dolga volt, hogy a falu polgármesterét célba vegye: nyilvános Twitter-posztjaiban olyanokat írt róla például, hogy „Nullát ér ez az ember”. Most, miután Lucanót végül „illegális migráció elősegítéséért” letartóztatták, Salvini örömködő, cinikus hangvételű posztot tett ki Twitterére:

„Lássuk, most ehhez mit szólnak majd a jótét lelkek, akik el akarják árasztani Olaszországot bevándorlókkal.”

Forrás: The Guardian
Kép: Flickr.com