Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem elég, hogy műtőssegédnek képeznék át a kirúgott közalkalmazottakat, előtte még tartalékos katonának is kell jelentkezniük

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden írta meg a 24.hu, hogy 9-10 ezer minisztériumi és kormányzati alkalmazottat tervez a kormány a bürokráciacsökkentés jegyében eltávolítani jelenlegi pozíciójából október végéig, akiknek egy részét aztán OKJ-s képzéseken képeznék át egészségügyi és szociális dolgozónak, például kórházi ápolónak vagy műtőssegédnek. Most szintén a 24.hu írt arról, hogy a napokban közölték az elbocsátásra váró hivatalnokokkal, hogy csak tartalékos katonai szolgálatvállalás fejében finanszírozza az állam az átképzést.

Bár abszurdnak tűnik, a katasztrófavédelmi törvény alapján szinte bárkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége, tehát a minisztériumi alkalmazottakra is kiterjeszthetik. A 24.hu-nak egyikőjük azt nyilatkozta, már el is kezdődött a munkaügyi válogatás: a HR-osztálynak le kellett adni a bizonyítványok és a jogosítványok másolatát, és egy orvoscsoport is megvizsgálja a tisztviselőket.

„Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot” – nyilatkozta az egyik minisztériumi alkalmazott.

A honvédség létszámát Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden benyújtott határozati javaslata szerint jelentősen megnövelnék: a tisztek száma 5690-ről 6600-ra emelkedne, az altiszteké 8845-ről 10200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13200-ra, a tartalékos állomány pedig 8000-ről 20000-re. Az önkéntes tartalékos szolgálat annyit jelent, hogy kiképzési időszak után a tartalékosokat évente 20 napra bármikor behívhatják, katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy teljesen valószerűtlen, hogy olyanokat, akik egész életükben egy speciális szakterületen dolgoztak, tömegesen valamilyen teljesen más munkakör betöltésére képezzék át. Ehhez a véleményhez Boros Péterné, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke is csatlakozott, aki szerint „Két hónap alatt komoly ember nem tud átképzéssel kapcsolatban ennyi embert megszólítani (…) ez már csak hárításnak jó (…) ennyi emberrel ez nem tud működni.”

Címlapkép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd