Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlépte a százezret a Németországban munkát vállaló magyarok száma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Óriási tempóban növelik a német munkaerőpiacot az oda dolgozni áramló kelet-európaiak- számolt be a G7 gazdasági portál.. A német sajtó a szövetségi statisztikai hivatala adatai alapján az elmúlt egy évben 700 ezer új munkahely keletkezett, ebből 330 ezret német állampolgárok töltöttek be, míg a külföldi munkavállalók 370 ezret.

A külföldiek túlnyomó többségét kelet-európaiak adják: közülük első helyen állnak a lengyelek 422 ezer vendégmunkással, őket a románok és a horvátok követik. Idén azonban már nem a lengyelek hanem a románok voltak azok, akik a legtöbben érkeztek az országba, csak az elmúlt évben 50 ezren a hivatalos statisztika szerint.

A magyarok közül 103 ezren vállalnak jelenleg valamiféle munkát Németországban. Velük együtt így már az idei növekmény nagy részét is az EU-ba 2004-2007 között felvett, kelet-európai tagállamok vendégmunkásai adják.

Ebből jól látszik az is, hogy a látványosan az ablakba tett Európán kívülről jövő bevándorlás, és a menekültügy nincsenek szoros összefüggésben a munkavállalással, a legtöbb bevándorló vendégmunkás továbbra is – mint hagyományosan – az EU-n belülről jön.

Az is világos az új adatokból, hogy a Magyarországot elhagyó dolgozók egyre nagyobb hányada választja Németországot úticélnak. Ez a szám a 2011-es német és osztrák munkaerőpiaci nyitás után éppen idén lépte át a 100,000-et.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemző cikke kiemeli, a kelet-európaiak főleg a hiányszakmákban töltik fel a szabad állásokat, ezek azonban jellemzően az alacsonyabb képzettséget igénylő, és hozzávetőlegesen alacsonyabb bérezésű területeken (építőipar, csomagküldők) keletkeznek.

A G7 összefoglalója arra is felhívja a figyelmet, hiába van például Magyarországon is munkaerőhiány, ez a munkaképes korú lakosság elvándorlását láthatóan nem csökkentette, sőt a növekedés sem állt meg. Ugyanez a helyzet jellemző térségünk többi államára is.

Címlapkép: Kép: peakpx.com