Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump szerint az általános egészségbiztosítás romlásba fogja dönteni az Egyesült Államokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trump elnök az USA Today hasábjain fakadt ki a demokraták azon terve ellen, hogy általános állami egészségbiztosítást vezessenek be. Habár Európából nézve furcsának tűnhet, az Egyesült Államokban nincs általános egészségbiztosítás – vannak ugyan különböző állami programok, ezek azonban nem általánosak – a magánbiztosítás és az egyéni felelősségvállalás az USA kapitalista alapmítoszának fontos része – a fegyverviselés jogával, a pionírok emlékével és a vállalkozás, döntés szabadságának hamis illúziójával együtt.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás, a kórházak túlnyomó többsége magánkézben van és jelenleg különböző magánbiztosítók szolgáltatásait lehet elérni, melyeket jellemzően a tehetősebb amerikaiak tudnak igénybe venni saját szerződésen, illetve bizonyos munkahelyek esetében a munkáltató szerződésén keresztül. Léteznek emellett állami programok is, azonban a társadalom jelentős – szegényebbik – része nem engedheti meg magának az egészségbiztosítást, így ha orvosi ellátásra van szüksége akkor azt vagy nem veszi igénybe és súlyos egészségromlást kockáztat, vagy kénytelen adósságba verni magát a gyógyulása érdekében.

A demokraták már korábban is próbálkoztak az egészségbiztosítási rendszer megreformálásával, ennek eredménye lett az Obamacare néven elhíresült program, amit azonban a republikánus képviselők ellenállása miatt nem tudtak a tervezett színvonalon megvalósítani.

Trump elnök a demokraták jelenlegi általános egészségbiztosításra vonatkozó tervét nagyjából a Loch Ness-i Szörny és a Sátán szerelemgyermekének láttatja publicisztikájában, amit ha bevezetnének, a venezuelai útra terelné az amerikai gazdaságot.

Mint írta, a demokraták hatalomra kerülése esetén az általános egészségbiztosítás csupán az első lépés lenne a pokolba vezető úton – állítása szerint ellenfelei az amerikai társadalom alapjait zúznák porrá azon hajmeresztő, radikális szocialista terveikkel, miszerint erős állami kontroll alá vonnák az oktatást, és „a privát üzleti szférát illetve más fontos szektorait az amerikai gazdaságnak”.

Jelenleg az Egyesült Államokban hatalmas terhet jelent a családok számára gyermekeik iskolázása, sok család számára gazdasági okok miatt lehetetlen hogy felsőoktatási intézménybe küldje gyerekeit. A magániskolák tovább erősítik az egyébként is hatalmas társadalmi egyenlőtlenségeket, melyek a nyolcvanas évek neoliberális gazdasági fordulata, a jóléti állam leépítése óta megsokszorozódtak az országban.

Az elnök radikális szocialisták gyülekezetének minősítette a Demokrata Pártot, ami annak fényében különösen vicces, hogy Michael Bloomberg volt new york-i polgármester, korábban demokrata, republikánus valamint független politikus bejelentette hogy ismét csatlakozik a párthoz, Trump pedig a legutóbbi választásokon a liberális elit támogatását élvező Hillary Clintonnal küzdött meg az elnöki székért.

Az elnök félelmei szerint a demokraták terveinek valóra válása esetén az adók az egekbe fognak szökni, ami kétségkívül rossz hír lenne a politikáját támogató szupergazdagok illetve maga az elnök számára. Figyelmeztetett továbbá, hogy az újraelosztási rendszer erősítése veszélyeztetné a szociális biztonságot (?), valamint a védelmi kiadásokat.

Miközben az Egyesült Államokban jelenleg nincs általános egészségbiztosítás, az éves hadikiadások fejenként 2738,7 dollárra rúgnak.

Címlapkép: Flickr