Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gőzerővel dolgozik a kormány egészségügyi ellátások fizetőssé tételén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt időszakban botrányoktól volt hangos a magyar egészségügy: a Honvédkórház sürgősségi osztályán tapasztalható nehézségek, az ajkai kórház ápolóinak és orvosainak felmondása, az egészségügyi államtitkár lemondása, illetve a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész és az ő műtétre váró páciensének a halála tovább kavarták a rendszer amúgy sem túl tiszta vizét.

A HVG azonban arról ír, hogy a felszín alatt komoly átalakulások készülnek, lázas munka folyik egyes egészségügyi ellátások fizetőssé tételével kapcsolatban. A lap arról ír, hogy augusztus végén kellett volna bemutatnia az EMMI-nek a reformterveit, ám mivel Kásler Miklos tárcavezető semmi érdemlegest nem tudott felmutatni, Orbán Viktor fejmosásban részesítette őt.

A miniszterelnök három hetet adott arra, hogy kidolgozzanak egy tervet, amely meghatározza,

milyen egészségügyi ellátások maradnak az ingyenes társadalombiztosítás körében, és melyekért kelljen kiegészítő biztosítás keretében pluszban fizetni.

A HVG azt is kiemeli, hogy normális szakpolitikai tervezés keretein belül egy ilyen munkára nem elegendő három hét, évek kellenek ahhoz, hogy megalapozott szakmai reformterveket lehessen kidolgozni.

A lap szerint a miniszterelnöki elégedetlenség miatt kellett távoznia hivatalából Nagy Anikó egészségügyi államtitkárnak is, és további személyi feszültségek is terhelik a fideszes egészségpolitika berkeit. Mindazonáltal a munka tovább folyik, úgyhogy mindenképp számíthatunk bizonyos egészségügyi szolgáltatások fizetőssé tételére – ezt ellenzékben a Fidesz még hangosan ellenezte, a Gyurcsány-kormány vizitdíj tervei ellen még népszavazást is kezdeményezett.

Ezzel párhuzamosan azonban az állami vezetők kiváltságos egészségügyi ellátásához továbbra is ragaszkodik a Fidesz.

A parlament népjóléti bizottságában kedden a kormánytöbbség leszavazta azt az MSZP-s javaslatot, amely megszüntette volna az állami vezetők kórházi VIP-ellátását.

Tóth Bertalan MSZP-elnök ezzel kapcsolatban szerdán be is jelentette, hogy pártja népszavazást kezdeményez a VIP-ellátás megszüntetéséről. Elmondása szerint ez egy szimbolikus lépés, amellyel az egészségügyi rendszerben tapasztalható áldatlan állapotokra kívánják felhívni a figyelmet. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy  miközben a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.

A várólistákkal kapcsolatban épp ma tett közé friss adatokat az mfor.hu. A portál szerint közel 36 ezer ember vár jelen pillanatban valamilyen orvosi beavatkozásra. Országosan változó, hogy mennyit is kell várni egy-egy műtétre, a rekordot talán az a 2 év 2 hónapos várakozási idő tartja, amelyet ki kell várni a Dél-Dunántúlon, ha valaki ortopédiai nagyműtétre szorul.

Címlapkép: Pexels.com