Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átlátszó: Garancsi István is járhatott a Lady Mrd luxusjacht fedélzetén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy hullámokat kavart az Átlátszó szeptember végi cikke, amelynek köszönhetően betekintést nyerhettünk a NER csúcselitjének szabadidős luxuselfoglaltságairól. Láthattuk például ahogyan Orbán Viktor egy 17 milliárd forintos luxusrepülő fedélzetén utazik a MOL Vidi külföldi meccsére – ezzel kapcsolatban Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa azt mondta, hogy Garancsi István nagyvállalkozó és klubtulajdonos állta a cechet.

A mi júliusi cikkünk nyomán az Átlátszó egy Lady Mrd névre hallgató, hétmilliárd forint értékű luxusjachtra is felfigyelt, ezen Mészáros Lőrinc mellett a MÁV vezérigazgatója, Homolya Róbert és Kovács Ernő kormánybiztos is utazgatott. A két jármű útja többször is keresztezte egymást.

Az Átlátszó most azt derítette ki, hogy Garancsi nem csupán Orbán repülőztetésével foglalkozik, maga is élvezhette a Lady Mrd örömeit. Ugyanis egy úgynevezett szpotter – vagyis jachtrajongó, aki kijár kikötőkbe, és ott készült fotókat feltölt a világhálóra – május végén készített fotót a hajóról, amelyen többek közt egy Mészáros Lőrincre, illetve Garancsi Istvánra kísértetiesen hasonlító ember is látható.

A fotó május 27-én, a horvátországi Cavtat kikötőjében készült, az Átlátszó azt is kiderítette, hogy azt megelőzően a Lady Mrd Split kikötőjében horgonyzott. Május 24-én távozott innen, nem sokkal azután, hogy Splitben rövid időre leszállt a már korábban megismert luxusrepülő is, majd rövid idő után vissza is tért Budapestre.

A luxusjacht május 26 és 28 között tartózkodott Cavtatba, 28-án pedig a repülő Budapestről újra visszatért Horvátországba, ezúttal a Cavtathoz legközelebb található repülőtérre, Dubrovnikba.

A jelek tehát azt mutatják, hogy májusban Garancsi István mindkét luxusjárgányt igénybe vehette, repülővel leugorhatott Horvátországba jachtozni, majd vissza Budapestre.

Garancsiról tudni érdemes, hogy közeli viszonyt ápol a Fidesszel és Orbán Viktorral, 38 milliárd forintra becsült vagyonával ő a 23. leggazdagabb magyar. Az elmúlt években vagyona folyamatosan növekedett, és ezzel párhuzamosan a vagyonosok ranglétráján is csak felfele haladt.

A parlamentben néhány hete Orbán Viktor a luxusutazások kapcsán kijelentette, 30 éve így utazik, és ezentúl is így fog tenni. A botrány kirobbanása után az OE-LEM lajtstromjelű magángép már kétszer is járt Londonban, egyszer azzal a FIFA-gálával egyidőben, amelyen Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor is részt vett. Másodszor pedig egy Chelsea-MOL Vidi meccset megelőzően – a meccsen mellesleg Orbán Viktor is tiszteletét tette.