Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét önkéntesek pályázataira osztja vissza az állami támogatást a Kutyapárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha azt az irdatlan mennyiségű közpénzt, amit az offshore-cégek számlaira kilapátolnak az országból, nem is tudja visszaadni, a saját 2019-es párttámogatásának a visszaosztására idén is pályázatot hirdet meg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) – legalábbis  azt a részét, amelyet nem kell az akciói miatt kirótt büntetésekre fordítania.

Nem ez az első alkalom a viccpárt életében, hogy a „közpénztékozlásnak”  ezt a kreatív módját választják: tavaly szeptemberben döntöttek először úgy, hogy a 2018-as országgyűlési választásokra kapott kampánypénzüket „értelmes dolgokra” költik el, így született meg a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap (RÓSÁNÉKATÉKA).  Ennek nagy részét, kb. 150 millió forintot sikerült elkölteni azokra a projektekre, amelyekre a választók pályáztak – írják legújabb közleményükben. Az akció átláthatóságának ellenőrzésére külön felületet is létrehoztak, ahol nyomon lehet követni, hogy mi és hol jött létre a kiosztott összegekből.

A parlamenti választásokon elért eredményük alapján járó állami támogatásból most ismét finanszírozni tudják a jó kezdeményezéseket, bár lehetőségeik idén valamivel korlátozottabbak.

A következő választásig ugyanis nagyjából összesen kapnak annyi pénzt, mint amennyit a kampányidőszakban pár hét alatt kellett elkölteniük.

Mint a legutóbbi példák is mutatják, a Kétfarkú tevékenysége nem egyszer jogi következményekkel is párosul, legtöbbször a projektekben érintett közigazgatási vagy más állami fenntartású intézmények érintettsége folytán. Így – ahogy írják – az idén megpályázható összeg nagysága leginkább a „passzivisták” tevékenységének jogkövetkezményeitől függ, de az év folyamán reményeik szerint körülbelül 20-40 millió forintot tudnak olyan célok támogatására elkülöníteni, amelyek az MKKP küldetésével összhangban „örömöt lopnak a közéletbe”.

Mivel az MKKP programjaiban, akcióiban évek óta mindenki ingyen, önkéntesen vesz részt, ezért olyan ötleteket várnak, ahol anyagköltségre pályáznak és többen összefogva, önkéntes munkában vállalják a megvalósítást.

Mivel tavaly több terv is a támogatni vágyott intézmény elzárkózása miatt nem tudott megvalósulni, ezért idén azt kérik a pályázóktól, hogy bizonyosodjanak meg arról, hogy a projekt által támogatott személyek/intézmények a támogatást elfogadják-e.

A Rózsa Sándor II. Népi Közpénztékozló Alap elköltésére december 15-éig lehet pályázni.