Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A két éve kivégzett Népszabadságra emlékeztek a lap egykori munkatársai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két évvel ezelőtt, 2016. október 8-án szűnt meg a Népszabadság, azóta tudjuk, teljesen jogszerűtlen módon, pusztán politikai okokból zárták be a nagy múltú lapot.

A lap munkatársai, ahogy tavaly, úgy idén is a Pozsonyi úton, a Láng Téka előtt emlékeztek meg a Népszabadságról.

N. Kósa Judit, a Népszabadság volt, a Népszava jelenlegi szerkesztője elcsukló hangon idézte fel, hogy két évvel ezelőtt egy riportra indult volna, amikor megtudta, hogy a Népszabadságnak vége, egy évvel ezelőtt a megemlékezésről tudósított, már a Népszava munkatársaként, egy héttel ezelőtt pedig, amikor egy kollégája a szerkesztőségben rámutatott, hogy az Indexet lekapcsolták, megfordult vele a világ.

„Még ha csak egy mérsékelten ízléses marketingakció is volt az Index fogása, megmutatta, hogy a Népszabadság bezárása óta semmi sem ugyanolyan már” – fogalmazott a szerkesztő.

A megemlékezésen egyébként bejelentették, hogy a Népszabadság volt újságírói idén is együttműködnek a Fedél Nélkül lappal, hogy egy közös számot hozzanak létre (idén a hős szó köré szerveződik a lap tematikája), illetve lehetett csatlakozni Hadházy Ákos kezdeményezéséhez is, amely egymillió aláírást gyűjtene össze azzal a céllal, hogy Magyarországnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozását követelje. Emellett megemlékeztek Ján Kuciak szlovák és Viktorija Marinova bolgár tévés újságíró haláláról is.

Idén a Népszabadság-díjat Babos Attila, a tavaly díjazott Szabad Pécs főszerkesztője adta át, méghozzá György Zsombornak, a Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettesének, és így az áprilisi választások után rohamléptekkel megszüntetett Magyar Nemzet újságíróiból összeállt Magyar Hang szerkesztőségének.

A megemlékezésről készített videónk itt megnézhető: