Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többször érdeklődött a sorsa iránt az elbocsátott szívsebész betege

Ez a cikk több mint 5 éves.

Levélben figyelmeztette utódját a nemrég meghalt szívbeteg állapotára Székely László, a Gottsegen György Kardiológiai intézet kirúgott szívspecialistája. Azt mondta a Népszavának, hogy egyenként minden betegről nem adott le adatokat távozása után, ugyanis a kórházi rendszerben minden adat amúgy is publikus, de

a három legfontosabb esetéről így is részletesen beszámolt.

Köztük volt az az 55 éves férfi is, akinek speciális verőér-implantátumra lett volna szüksége, amelyet Székely korábban már megrendelt, azonban távozása után az még nem érkezett meg. A szívsebész azt is közölte a napilappal legutóbbi interjújában, hogy külön felhívta a figyelmet, szeptember 19-től ő már nem fért hozzás a betegek adatait tartalmazó rendszerhez, maga előjegyzést sem tudott készíteni, de az új osztályvezető főorvosnak minden birtokában lévő információt átadott róla.

Ennek ellenére október 4-én a beteg műtét közben meghalt, amelyhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a szükséges implantátum a beavatkozás során nem állt rendelkezésre.

Ugyanebben az interjúban beszélt Székely arról az esetről is, amely miatt eltávolították: ezzel kapcsolatban leszögezte, mindenben az orvosi esküjének megfelelően járt el, de amikor a betegnél észlelte, hogy a mellimplantátumból szivárgó szilikon a véráramba és a tüdőbe is bekerült,

nem volt más választása, minthogy külső, a kórházzal szerződésben nem álló szakembereket, tüdősebészt és bronchológust i be kellett vonnia az életmentő műtétbe.

Mivel ez külön pénzbe került, és adminisztrációs szempontból is szabálytalannak számított, Székelyt szeptember végével, jóval az eset után, erre az ügyre hivatkozva elbocsátották.

„az elbocsátásom indoka az etikai bizottsági vizsgálatának eredménye. Az ügyvédem kérte a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, mire azt a választ kapta, hogy ilyen nincs.”

– tette ehhez hozzá Székely.

Visszafoglalkoztatása a központba speciális szakértelme miatt természetesen nemcsak szóba került, hanem úton is volt,

ezt azonban Kásler Miklós, az emberi erőforrásokért felelős miniszter megvétózta.

Székely elmondta, már rendelkezik új ajánlatokkal Romániából és Nyugat-Európából is, ezek elvállalásáról azonban még nem akar beszélni,

(Népszava, 24.hu)