Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cseh választások: a jobboldali-katolikus-liberális ellenzék tört előre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Prágában, Brnoban és több, vidéki körzetben is előretört a szövetségben induló, jobboldali-kereszténydemokrata-liberális pártszövetség a cseh helyi- és szenátusi választásokon szombaton.

Noha Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is jelentős a pártonkívüli- és független polgármesterek és önkormányzati képviselők aránya, és így ők szerezték meg helyben a legtöbb szavazatot, nyomukban szorosan ott baktat a Kereszténydemokrata Unió (KDU-ČSL) szorosan követi, majd a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN), a szociáldemokraták, utánuk Václav Klaus volt kormányfő konzervatív-populista pártja, az ODS következik a sorban.

A szenátusban 27 helyről döntöttek a 81-ből, ebből kettőben várhatja a második fordulót biztos befutó helyről Babiš miniszterelnök pártja, az ANO, 9 szenátusi körzetben Klaus ODS-es jelöltjei vezetnek igen magas feldolgozottságnál.

Prágában az államfő, Miloš Zeman elnökválasztási kihívója, Jiří Drahoš győzedelmeskedett a belvárosban, és más körzeteket is polgári-ellenzéki jelöltek vittek. Ezek vagy függetlenként, vagy maguk is párttagként a Babiš, a kommunisták és a nagyon szétesett, most éppen a kormányt támogató szociáldemokraták ellen indultak.

Az ellenzék körzetei közül van, ahol még második fordulóra sem lesz szükség, miközben az ANO összes győztes jelöltjének neki kell futnia újra jövő hétvégén.

Csehországban, a városi, falusi és fővárosi kerületi önkormányzatok teljes egészét, illetve a cseh törvényhozás felsőházának egyharmadát választják most meg. A voksolásnak ma az első fordulóját tartották meg, azoknak a szenátusi körzeteknek az esetében, ahol egyik jelölt sem érte el az 50%-ot, jövő vasárnap második fordulóra is sor kerül.

A választási kampány mutatja, hogy az éppen egy éve a parlamenti választásokon még diadalmas Babiš csillaga immár leáldozóban van. Szövetsége a cseh, névleg kommunista – de ultrakonzervatív – utódpárttal, valamint korrupciós botrányai – amelyek következtében felesége lemondásra kényszerült cégei éléről – komoly nyomot hagytak a választókban.

Az is jellemző a jelenlegi cseh helyzetre, hogy miközben múlt héten attól volt hangos a sajtó, hogy a szenátus polgári-ellenzéki képviselői jelképesen 50 szíriai menekültárva befogadására szólították fel a kormányfőt és a kabinetet, ez viszonylag magas részvétel (országos 40%) mellett sem rontotta az ellenzék esélyeit, sőt, valamivel magabiztosabb pozícióból várhatják a második fordulót, mint Babiš.

A szenátus feladatköre ugyanakkor Csehországban igen korlátozott, a lényegi döntéseket az alsóház hozza meg, amelyhez a felsőház csupán hozzászólhat de legtöbb esetben nem változtathat azokon. Az alkotmánybírák és az alkotmánymódosítások terén azonban lényegi szerepük van.

(Lidovky.cz, Radio Prague, Azonnali.hu // Címoldali kép: Fotó: Barbora Žítková, České televize Brno)