Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szkripal-ügy nyomait vizsgáló labor hekkelésére készülő orosz kémeket fogtak a holland hatóságok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendkívüli sajtótájékoztatón számoltak be a holland hatóságok, hogy a brit szolgálatokkal együttműködve két hónappal ezelőtt elfogták az orosz GRU katonai titkosszolgálat két emberét.

Az ügy előzménye, hogy Nagy-Britannia bejelentette, hogy az orosz GRU áll az elmúlt időszak négy kibertámadási sorozata mögött: a célpontok között voltak ukrán és orosz cégek, az amerikai Demokrata Párt, és egy brit televíziós hálózat.

A brit szolgálatok szerint ugyancsak a GRU kötelékében szolgál a két ember, akik Salisburyban megmérgezték és megpróbálták megölni Szergej Szkripal volt orosz ügynököt.

A holland hatóságok mai bejelentése szerint április 10-én érkezett az országba négy orosz GRU-s hírszerző diplomata útlevéllel, mint kiderült azért, hogy felderítsék, miképp tudják meghekkelni az OPCW, a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet számítógépes rendszerét – ez az ügynökség vizsgálta be a salisbury-i támadásban használt orosz Novicsok idegmérget.

A holland MIVD biztonsági szolgálat szerint 13-án a négy férfi az OPCW irodája melletti Mariott hotel parkolójában egy Citroen C4 típusú kocsiban ült egy laptop, egy akkumulátor és egy, az OPCW felé irányított antenna társaságában. Céljuk a szervezet Wi-Fi hálózatán keresztül végrehajtott támadás volt.

A holland szervek megfigyelés alatt tartották az ügynököket, és figyelemmel követték az akciót. Akkor csaptak le, mikor a GRU emberei az eszközöket működésbe hozták volna, mert úgy ítélték meg hogy az közvetlen veszélyt jelentene.

Április közepére az OPCW beazonosította a Salisburyben használt szert, az orosz ügynökök közül kettőt azonnal, kettőt később utasítottak ki Hollandiából.

via De Telegraaf
kép: Wikipedia