Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán beismerte, hogy ő Magyarország szuperoligarchája

Ez a cikk több mint 5 éves.

A magyar miniszterelnök hétfőn a Parlamentben adott válaszai után két dolgot leszögezhetünk. Minden vagyon ami különböző Fideszhez köthető Oligarcháé, végső soron Orbán Viktornál fut össze, illetve azt addig ameddig nem harcoljuk ki, semmi következménye nem lesz ennek a törvénytelenség sorozatnak.

Hogy értékelhetjük azt, ha Magyarország miniszterelnöke arra a kérdésre, hogy elfogadott-e törvénytelen ajándékot akkor amikor az állami közbeszerzéseken nyerő Garancsi István 17 milliárdos magánépén utazott, arra a kérdésre, hogy ezt etikailag kétségesnek tartja, arra a kérdésre, hogy ezt tiltja a közbeszerzési törvény, hogy illetéket kellett volna fizetnie egy ilyen ajándék után, arra a kérdésre, hogy akkor a többi oligarcha, Mészáros, Andy Vajna, Tiborcz István javait, földjeit, kastélyait is használja-e, annyit válaszol, hogy 30 éve így utazik, és ezután is fog foci meccsre járni.

Tehát semmit. Azt hagyjuk is, hogy 30 éve, 1988-ban maximum akkor utazott volna így, ha Soros György fizette volna. A lényeges az, hogy Orbán Viktor cáfolhatott volna, ha tudna cáfolni. De ő nem tudott, mert törvényt sértett, és mert saját oligarchái eszközeit, sajátjaiként használja.

Szögezzük le Orbán Viktor nem a nép gyermeke, hanem szuperoligarcha. Az elmúlt évtizedekben ellopott magyar javak haszonélvezője. Nem a nép gyermeke, hanem ő maga az a korrupt elit ami lerombolta ezt az országot.

Ezt pedig azzal leplezi, hogy tovább zülleszti az országot. Nem lép fel a korrupció ellen, vagy a korrupciónak megágyazó etikátlanság ellen. Inkább azt mutatja propagandájával, hogy mindenki korrupt ahelyett, hogy fellépne a korrupció ellen, mindeközben pedig próbálja eltitkolni, leplezni pénztárcáknak kijátszania vagyonát, hogy saját szavazói ne lássák azt ami ő valójában:

Magyarország szuperoligarchája.

Ez a rendszer egyre inkább kezd olyan lenni, ahol a  kevesek birtokolják a sok pénzt. Ahol pár Orbán Viktor körül lévő oligarcha gyűjti össze a törvényeken kívül állva az ország pénzét, hogy sajátjaként kezelje.

Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben egyetlen mondatban hárította el a korrupció vádját, lényegében azt kérte higgyük el neki bemondásra, hogy ő nem lekenyerezhető. Csakhogy az összes többi mondatában arról beszélt, teljesen természetes, ha az oligarchák a politikai döntéshozókat utaztatják ajándékokkal tömik ki.

Teljesen természetes az a rendszer, amiben az elit azt csinál amit akar, politikusokat vesz, majd a politikusok oligarchákat csinálnak, akik kifizetik nekik a 15 000 eurós repülőgép utat. A végén pedig nincs következmény, mert a törvényeket a megvett politikusok, a szuperoligarchák az oligarchgyárosok fizetik, vagy ők maguk a  politikusok.

De ez csak egy ilyen rendszerben van így. A  működő (sajnos ilyenben nem sokat volt részünk) demokrácia például azért demokrácia, mert törvényeket, lehetőségeket, hatalmat és pénzt, nem lehet vásásrolni, azok mindenkinek a tisztesség szabályai szerint egyként járnak.

Orbán repülőzése nem csak az elherdált pénzről szól, hanem arról kinek, milyen lehetősége van ma Magyarországon és miért.

Igazi lehetősége pedig valójában csak a keveseknek van, akik Orbán szuperoligarcha pénztárcái, vagy a pénztárcák, pénztárcái lehetnek.

Mert hagyjuk, mert ezek a rendszerek amik így épülnek fel mindig ugyanúgy érnek véget. A nélkülözők a kiraboltak egyszer rájönnek arra, mi zajlik a fejük fölött, hogy az ő nyomorukon, az ő lehetőségeiket elvéve, tömik meg a hájas pénztárcáikat a politikusból kiképzett oligarchák, hogy a kaviárjuk a mi húsunk, a repülőutazásaik, a mi kórházban levágott lábunkból, a drága boraink pedig a mi vérünkből lesznek.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook