Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Október elsejétől újraindul véleményrovatunk, A Mérce

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tavaly októberben, a Mérce indításával párhuzamosan elindítottuk napi publicisztikai rovatunkat,  A Mércét is; júniusra egyértelművé vált, hogy újra át kell beszélnünk, mit akarunk ezzel a rovattal, és miért akarjuk, és hogyan tudjuk ezt jól működtetni. Ezért a nyári elvonulás után Pap Szilárd István vezetésével a szerkesztőség átgondolta, hogy hogyan működhetne jobban a véleményrovatunk.

Hétfőtől pedig vissza is tér az A Mérce, méghozzá egyelőre 11 szerzővel, kéthetente váltakozva. Ugyanis véleményrovatunk szerzőinek nem tudunk fizetni, és rá kellett jönnünk, hogy túl nagy kérés a heti egy cikk, illetve a szerkesztőség rovatban résztvevő tagjait is túlterheli a sok egyéb teendőjük mellett. Ezért váltunk a kétheti menetrendre.

A koncepció az új A Mércében az lesz, hogy kicsit távolabbról, de mégis az aktualitást próbáljuk követni.

Olyan szerzőket kértünk fel, akikről azt gondoljuk, hogy képesek új gondolatokat, újfajta megközelítéseket, érdekes felvetéseket hozni a magyar közbeszédbe.

A rovattól azt várjuk, hogy naponta tudjunk nektek adni egy olyan véleménycikket, ami kitekint a mindennapi megszokott nézőpontokból, új dinamikákat ad a gondolkodásunknak, leveri azokat a falakat, amiket a magyar politika, az ellenzéki gondolattalanság és a kormányzati politika körénk épít. Reményeink szerint A Mérce nap mint nap kritikai megközelítéssel megírt remekművekkel szolgál számotokra.

Emellett fontosnak tartottuk, hogy fiatal, és egyáltalán nem, vagy kevéssé ismert szerzőket is felkérjünk, és ne kizárólag olyanokat, akiket már mindenki ismer. Arra külön figyeltünk, hogy ne csupán a nyilvánosságban felülreprezentált férfiak, de nők is szót kapjanak, így a rovatban fele-fele arányban vesz részt a két nem. Világnézeti szempontból A Mércéhez vegyesen válogattuk a szerzőket a radikális baloldaltól a szociáldemokratákon át a szociálliberálisokig. Igen, ez egy baloldali világnézeti portál baloldali véleményrovata.

Az A héten hétfőnként Lehotai Orsolya, keddenként Zsurzsán Anita, szerdánként Merker Iván, csütörtökönként főszerkesztő-helyettesünk, Diószegi Nóra, péntekenként Szűcs Zoltán Gábor, míg vasárnap Ámon Kata cikkeit olvashatjátok. A B heteken pedig keddenként Nagy Zsófia, szerdánként Bagi Zsolt, péntekenként a rovat szerkesztője, Pap Szilárd István, vasárnaponként pedig az én cikkeimet olvashatjátok. Egy szerző van, aki heti rendszerességgel publikál majd: a szombat TGM-nap lesz a Mércén.

Mint láthatjátok a fenti felsorolásból, vannak még olyan napok, amelyekre még nem találtunk szerzőt, de reméljük, ez nem sokáig fog így maradni, fel tudjuk tölteni a 14 napot, és minden nap friss, ropogós publicisztikával tudunk titeket várni. Azt már tudjuk, hogy novembertől csatlakozik a rovathoz Halász Sári is.

A véleményrovat újraindítása egyébként része az őszi fejlesztéseinknek, remélhetőleg még sok újdonságot tudunk nektek adni a következő két hónapban és utána is. De mivel a Mérce 100%-ban az olvasók támogatásából működik, ez rajtatok is múlik: segítsetek életben tartani a Mércét rendszeres támogatással, hogy folytathassuk és fejlődhessünk!