Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha Kelet-Európába születsz, kevesebb ideig fogsz élni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint elég látványos különbségek vannak az Unió egyes országaiban a születéskor várható élettartam terén. Az adatok szerint 83,5 évvel Spanyolországban a legmagasabb a várható élettartam, míg az utolsó helyezésen Lettország, Litvánia és Bulgária osztozik 74,9 évvel – ez több, mint nyolc és fél év különbség.

Magyarországon a várható életkor 76,2 év, ezzel harmadikak vagyunk a negatív rangsorban a megosztott első helyezettek és Románia után, jócskán lemaradva mind Spanyolországtól, mind az EU átlagtól, ami 81 év. Nemekre bontva az átlaghoz hasonlóan a nők Spanyolországban élnek legtovább, várhatóan átlagosan 86,3 éves korukig, míg Bulgáriában a várható érték 78,5 év – férfiak várható életkora EU-szerte alacsonyabb, Olaszországban 81, míg Litvániában csupán 69 és fél év a hivatal számításai szerint. A magyar értékek 79,7 valamint 72,6 év – vagyis a nők durván hét évvel tovább élnek, mint a férfiak.

A statisztikában élesen látható a határ a volt szocialista országokban, tehát az EU perifériáján és a nyugati országokban várható átlagos élettartam között – a nyugati sereghajtó Dánia 80,9 éve után következik Csehország 79,1 évvel, kivételként Szlovénia került be a centrumországok klubjába 81,2 évvel – ami az Egyesült Királyságra számított értékkel azonos.

A várható élettartamot sok tényező befolyásolhatja, úgy mint a társadalomban mennyire elterjedt a dohányzás, az alkoholfogyasztás, milyenek a munkakörülmények és a szociális ellátórendszer, az egészségügy állapota – ezek azonban többé-kevésbé mind összefüggnek a az adott társadalom globális gazdasági rendszerben elfoglalt helyével és a társadalmi újraelosztás mértékével.

Egy-egy országon belül is jelentős eltérések vannak az egyes emberek várható élettartamát tekintve társadalmi osztályhelyzetük függvényében – minél jómódúbb valaki várhatóan annál tovább fog élni, és ettől nem függetlenül a magasabb iskolai végzettség is magasabb várható élettartamot jelent.

A régiós eltérések is szembetűnőek: míg a budapesti régióban egy nő várható élettartama több mint nyolcvan év, addig egy nógrádi férfi előreláthatólag kevesebb, mint hetven évet fog élni – és ez a nemek közötti eltérés valamint a különböző színvonalon hozzáférhető ellátórendszer mellett a régiók közötti gazdasági különbségekből fakad.

Ha valaki böngészné őket, az Eurostat táblái itt, a KSH adatai itt találhatók

kép forrása: Eurostat Facebook