Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány a szegények vérét szívja

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava információi szerint a kormány a szociális segély (NERül: foglalkoztatást helyettesítő támogatás, FHT) igénybevételének nehezítésére készül. Az eddigi rendszerben az FHT odaítélésekor a közmunkásként megszerzett bért nem számolták bele az adott háztartás egy főre eső jövedelmébe, míg a jövőben ez alapján fogják megítélni a jogosultságot.

Eddig felnőtt családtagonként az FHT 22.500 forintjával számoltak az ügyintézők, azonban a jövőben a közmunkás bér 54.217, vagy a szakképzett közmunkás bér 77.968 forintos összegét veszik alapul. A kormány terve egyelőre nem nyilvános, véletlenül került ki megvitatásra szánt jogszabálytervezetek közé, majd pár óra múlva el is távolították a publikus felületekről – azonban közmunkások lementették a dokumentumot.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke és a Közmunkás Szakszervezet társelnöke aljasnak nevezte a kezdeményezést, illetve kitért a vidéken tapasztalható borzalmas állapotokra:

„Van olyan hely, ahol a düledező házak udvarán térdig járnak a műanyag palackok közt, mert egy-kétezer forintokért megengedik, hogy fizetős városi hulladékudvarok helyett náluk rakják le a szemetet. Télen aztán ezekkel fűtenek, egyre több az asztmás, tüdőrákos a környéken.”

A helyzeten vélhetően a mostani módosítás sem fog javítani, nem fog növekedni azok jövedelme akik jelenleg is ilyen megoldásokra kényszerülnek az éhezés és a fagyhalál elkerülése érdekében.

Egyébként a megélhetési küszöb a szabályozások szerint irreálisan alacsony: egy négyfős család egyhavi bevétele 89.775 forint alatt kell hogy legyen ahhoz, hogy a kérelmező megkaphassa a szociális segélyt. Ennyi pénzből nyilvánvalóan nem lehet megélni abban az esetben, ha a családnak fizetnie kell a rezsit, az gyerekeket iskolába járatják, és olyan luxusigényeik is vannak, mint például az élelmiszer – mindazonáltal a tervezet kiválóan illeszkedik a kormány eddigi szegényellenes politikájába.

via Népszava
Címlapkép: MTI