Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat” – itthon is beindult az ingyen gyümölcs osztogatása

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány nap alatt közel 7 ezren osztották meg a magyar Facebookon egy norvég nő, Inger Garås fotóját, melyen az látható, hogy kb. 20 csomag almát – porciónként kb. 7 darabot – akasztott ki a kerítésére, mondván, hogy túl sok almája termett, vigyen belőle bárki, aki arra jár.

Az akció nagy sikert aratott a helyiek körében, a Drammen Tidende norvég napilap fel is kereste Ingert, aki azt mondta,

„Rengeteg alma termett idén. Ízesek, tiszták és nagyok. Nem tudtam mindet felhasználni, de nem is akartam eldobálni azokat, úgyhogy inkább másoknak adtam.”

„Volt olyan nap, amikor 30 zacskót akasztottam ki, mindegyikben egy kiló almával, és egy-két óra alatt eltűnt az összes.”

Két héten át minden nap folytatta az akasztgatást, így összesen 200 kilogramm gyümölcs fogyott el, amiből a helyiek állítólag főként almás pitét és almalevet készítenek az ajándék almából. Inger azt mondta, addig akasztgatja az almát a kerítésre, amíg csak terem.

Érdekes, hogy míg a nagylelkű nő saját Facebook-oldalán csak néhány megosztást kapott az almákkal teli kerítés fotója, addig – miután egy magyar férfi megosztotta – a magyar Facebook-felhasználók körében mekkora karriert futott be a kép és a története.

Egy érdi hölgynek annyira megtetszett a kedves gesztus, hogy követte a norvég példát, és örülne, ha mások is így tennének. Erre akár még jó esély is lehet, ugyanis a bejegyzés alig egy nap alatt 19 ezer megosztásnál jár.

„Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat! Ha túl sok gyümölcsöd termett és nem tudod felhasználni, kínáld fel annak, akinek nincs! Nekem most almám és körtém van, remélem valakik örülni fognak neki!  Felcímkéztem, hogy elvihető, elviheted, nehogy azt gondolják pusztán eladási célból van kilógatva. Bio gyümölcs, az idén nem kapott permetet. Az alma inkább édes, mint savas, de remek sütemény, kompót, leves alapanyag. A körte kifejezetten finom, édes, lédús, ízes.”- írja.


A kommentekből kiderül, 1 csomag körte már gazdára lelt, a többi még várat magára. „Nem mernek hozzányúlni az emberek, vagy túl sokan járnak autóval mifelénk. „ – írja Erika, aki azóta már fel is címkézte a csomagokat, hogy tudják az emberek, ingyen elvihetők.

A kommentelők közt akadnak egyébként szkeptikusok, akik szerint nem elég érett a társadalom egy ilyen kezdeményezésre, a legtöbben mégis nagyon pozitív visszajelzést adnak, valaki pedig arról ír, ő is elajándékozta a kertjében termett őszibarackot, körtét, szilvát.

Címlapkép: Inger Garås/Facebook, Forrás: Sokszínű Vidék