Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénytelenül kérnének pénzt az orvosi ügyeletért Edelényben?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Edelényben térítési díjat kell ezentúl fizetnie annak, aki úgynevezett kényelmi szempontból veszi igénybe az orvosi ügyeletet – erről a borsodhir.hu számolt be elsőként még csütörtökön. Az önkormányzat az ügyeleti ellátással kapcsolatos változásokat a Facebook-oldalán is közzétette, a teljes rendelkezés pedig a település honlapjára is kikerült.

 

Ennek szellemében a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi törvény szövege alapján konkrétan körülírt, 31 féle kategóriában meghatározott, „sürgős szükség körébe tartozó” egészségügyi szolgáltatásokon túl az ügyeleti szolgálat pénzdíjas „kényelmi szolgáltatásnak” minősül.

Így Edelényben ezentúl ellátási területen belül 2000 forintot, azon kívül 4000, külföldieknek pedig 8000 forintot is elkérhetnek az ügyeleti ellátásért.

 

A Népszava információi szerint a rendelkezés még az egészségügyi kormányzatot is meghökkentette, és vizsgálat indul az ügyben.

A javaslatot beterjesztő dr. Bárány Miklós, az ügyeleti szolgálat vezetője a képviselő-testületi ülésen azzal érvelt az indítvány mellett, hogy az utóbbi időben 60-80 százalék azok aránya, akik valójában nem is szorulnak „sürgősségi ellátásra”, csak például gyógyszert akarnak íratni, vagy nem akarják kivárni a sort napközben a rendelőben. A szöveg szerint az ügyeleti ellátás indokoltságát a mindenkori ügyeletes orvos állapítja majd meg.

A Népszava által megkérdezett háziorvos és szakjogász szerint az eljárás abszolút ellentmond a hatályos jogszabályoknak: egyrészt szakemberek szerint a beteg nincs abban a helyzetben, hogy megítélhesse indokolt vagy sem az ellátása, másrészt az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért.

Így e törvény szerint az alapellátási ügyeletben sem kérhető pénz a betegtől.

 

(borsodhir.hu, Népszava)