Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kafetéria megadóztatása ellen vonultak utcára a villamosenergia-ipari dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kafetéria 2019-ben várható megadóztatása ellen szervezett tüntetést csütörtökre az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ).

A demonstráció egyben szimpátiatüntetés is volt a lengyel kormány önkéntes nyugdíjprogramja mellett, ezért az esemény helyszínéül a Városligeti fasor Lengyel Nagykövetség előtti részét választották.

A demonstrációról az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közölt videót a Facebookon:

„Az is fáj, hogy komoly pénzeket akarnak kivenni a zsebünkből, de az is, hogy a korábban fontosnak mondott öngondoskodás már nem fontos a kormánynak”

– mondta a tüntetésen felszólalásában Gál Rezső, az MVM TSZSZ elnöke.

Hozzátette: a szakszervezet aláírásgyűjtést indít az adókedvezmények visszaállítása érdekében.

Gál Rezső a lengyel kormány intézkedését támogató levelet nyújt át a Lengyel Nagykövetségen 2018. szeptember 20-án. Fotó: EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

Az MVM TSZSZ azért állt ki a lengyel kormány intézkedése mellett, mert az szerintük – a hazai gyakorlattal ellentétben – a munkavállalók érdekeit képviseli. A konkrét törvényjavaslat, amelyet a lengyel kormány augusztusban nyújtott be a szejmnek, dióhéjban a következőket tartalmazza: úgy alakítanák át az önkéntes nyugdíj-biztosítási rendszert, hogy abba fizessen egy részt a munkavállaló, egy részt a munkáltató, ezt pedig a kormány anyagilag is támogatja.

A szakszervezet szerint nálunk ennek éppen az ellenkezője történik: a kafetéria számos elemét megadóztatnák, s emiatt nem érdeke a munkavállalónak, hogy a dolgozók öngondoskodását segítse.

Az érdekvédők a tüntetést megelőző nyilatkozatukban visszautaltak Varga Mihály pénzügyminiszter 2015-ös mondataira, amikor a pénzügyminiszter még úgy fogalmazott:

„a nyugdíj- és egészségpénztárakkal kapcsolatban a kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás (…) térnyerését. Ezzel összhangban módosult például 2014. január 1-jén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, amely adókedvezményt biztosít a nyugdíj-biztosítással rendelkezők részére. Emellett az állam támogatja az önkéntes pénztári megtakarítási formát is, így a megtakarításhoz kapcsolódó adókedvezményt továbbra is élvezhetik a tagok”

A csütörtöki tüntetésen a lengyel kormány munkavállaló-barát intézkedése mellett a miniszter egykori szavai és az idén elfogadott törvénymódosítások közötti ellentmondásra szerették volna felhívni a figyelmet – nyilatkozta Gál Rezső.

Az MVM TSZSZ szimpátiatüntetése a Lengyel Nagykövetség előtt 2018. szeptember 20-án. Fotó: EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

Gál az MVM TSZSZ honlapjának adott interjújában egy kérdésre válaszolva arról is beszélt, szerinte a kafetéria megadóztatása egyes kormányzati vezetőknek állhat érdekében azért, hogy a nemzetközi porondon javítsák az ország lemaradó bérstatisztikáját.

„Persze ez csak egy virtuális bruttó növekedés, valójában nettó jövedelem csökkenésről van szó”

– teszi hozzá. Emellett azzal is kiegészíti mondandóját, hogy a wellness-szállodák tulajdonosainak is kapóra jön a változtatás, mert szállodába menni továbbra is kedvezményes adózású SZÉP-kártya használatával lehet. A béren kívül juttatások kvázi eltörlésének elszenvedői azonban Gál szerint sokkal többen vannak: azok a munkavállalók, akiknek 2019-ben akár több százezer forint veszteségük lehet, illetve azok a munkáltatók, akik törekedtek arra, hogy a munkavállalóknak jó legyen a közérzete, lojálisak legyenek a vállalatához és érzelmileg azonosuljanak vele.

A szakszervezeti elnök a LIGA Szakszervezetekhez eljuttatott felhívásában további demonstrációkat javasolt, immár a konföderációk szervezésében. Ezekhez, mint írja, a 2018. szeptember 20-i demonstráció résztvevői szívesen csatlakoznának.

(mvmtszsz.hu)