Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem biztos, hogy jut eszköz, kartondobozból készített monitort is használhatnak az OMSZ mentős versenyén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétvégén rendezik meg Zánkán az Országos Mentőszolgálat mentési versenyét, melyre több kategóriában is jelentkezhetnek mentős csapatok. A versenyhez minden szükséges eszközt, gépjárművet és felszerelést elméletileg a Regionális Mentőszervezetek biztosítják versenyzőiknek.

A kivonuló mentők kategória csapatai azonban – akik gyakorlatilag a mentés oroszlánrészét végzik – nem biztos, hogy megkapnak minden mentéstechnikai eszközt,

de semmi vész, mert ebben az esetben az eszközök kartondobozzal imitálhatók!

„Egy imitált eszköz csak egy fajta funkciót tölthet be, és ennek egyértelmű jelzéssel kell rendelkeznie (pl.: motorosszívó helyettesítése karton dobozzal és egy gumicsővel, ráírva, hogy motorosszívó, de ugyanez az eszköz nem lehet monitor egység)”

– olvasható a versenyszabályzatban, amire Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, blogger hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán.

Ezen ugyanis még ő is meglepődött:

„Azt már tudjuk, hogy egy ideje csődben van a Mentőszolgálat, hiszen legutolsó, hozzáférhető adósságállományai is már meghaladja a 2,3 milliárd forintot. Azt is tudjuk, hogy komoly humánerőforrás probléma is jellemzi a szervezetet. Sőt vidékről vezényelnek fel dolgozókat Budapestre. Az sem titok, hogy a mentőautó-, a munkaruha-, az eszköz- beszerzés is nagyon döcögősen halad. Na, de, hogy ne legyen régiónként legalább egy tartalék felszerelés egy mentőversenyre, az újdonság!”

– írja a szakértő.

A kórházi felszerelések hiányosságáról, illetve rossz állapotáról Zacher Gábor nyíltan beszélt nemrég, sőt, felmondásához is hozzájárult a Honvédkórház sürgősségi osztályának leamortizálódott felszereltsége:

„Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam.”

– mondta Zacher felmondásakor.

„Kíváncsi vagyok, hogy munkaruha lehet-e pókhálóból, vagy mentőautó talicskából?” – írja Kunetz posztjában. A versenyszabályzatból szrencsére kiderül, hogy a beteg szállítását szolgáló eszközök, mint mentőautó vagy hordágy, nem imitálható.

Mindenesetre az is éppen elég szürreális lehet, amikor egy mentő versenyen egy minél életszerűbb esetet próbálnak imitálni – kartondobozból készült felszerelésekkel. Persze még mindig jobb, mintha egy valós vészhelyzetben állnának neki a mentősök kartonmonitort hajtogatni.

Címlapkép: fidesz.hu