Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

London polgármestere új Brexit-szavazást követel

Ez a cikk több mint 5 éves.

London polgármestere szerint annyira rosszul mennek a Brexit-tárgyalások az EU-val, de még a brit Konzervatív Párton belül is, hogy a legjobb esetben is csak egy rossz megállapodást köthet az Egyesült Királyság az Unióval, rosszabb esetben pedig előfordulhat, hogy egyáltalán nem születik megállapodás 2019. március 29-ig (a tárgyalásos időszak végéig). Sadiq Khan szerint a brit állampolgároknak joguk lenne beleszólni egy olyan döntésbe, ami negatívan befolyásolhatja az életüket, ezért újabb népszavazást szorgalmaz az EU-val kötött megállapodásról, amiben arra is választ adhatnának a szavazók, hogy egyáltalán ki akarnak-e lépni az Unióból.

A polgármester a Guardianben részletezte véleményét: szerinte Theresa May miniszterelnök kudarcot vallott a saját pártján belül is, mivel a konzervatívok nem tudtak egy egységes álláspontot kialakítani a Brexit-tárgyalások kapcsán. A tárgyalásokat övező káosz hihetetlenül káros végkifejlethez vezetheti „nem csak Londont, hanem az egész országot” – írja Khan. A politikus kiemeli, hogy

független kutatások szerint 2030-ig 500 ezerrel kevesebb munkahelyhez vezethet az, ha nem születik megállapodás az EU-val. „Igazi állások és emberek életkörülményei kerülhetnek veszélybe.”

Sadiq Khan az Európai Unióban maradás mellett kampányolt 2016-ban, ennek ellenére a népszavazás óta aktívan együttműködött a kormánnyal, hogy az ország számára minél jobb megállapodás születhessen az EU-val, mert „a brit állampolgárok úgy döntöttek, el akarják hagyni az EU-t. A döntésüket tiszteletben tartom és a lehető legjobbat akartam kihozni a szituációból.” Az idő előrehaladtával azonban világossá vált, hogy a kormány nem képes a britek számára előnyös megállapodást kötni.

„Polgármesterként nem látnám el azt a feladatomat, hogy kiálljak a londoniak érdekeiért, ha nem mondanám most, hogy újra kell gondolnunk azt, hogyan hozzuk meg ezt a kritikus döntést.

[…] Az emberek nem azért szavazták meg, hogy elhagyjuk az EU-t, hogy szegényebbekké váljanak, hogy a vállalkozásaik megszenvedjék a döntést, hogy az egészségügy munkaerőhiányossá váljon, hogy a rendőrség zavargásokra készüljön vagy, hogy a nemzetbiztonságunk veszélybe kerüljön akkor, ha az EU-val való együttműködésünk a terrorizmus elleni küzdelemben meggyengül” – írja Khan.

Theresa May miniszterelnök korábban kijelentette, hogy „a kérdés újbóli feltevése a demokráciánk súlyos árulása lenne – és a bizalom elárulása.” Még a baloldali Munkáspárt is kitart a 2016-os népszavazás eredményének támogatása mellett, bár a legnagyobb brit szakszervezet, a GMB és a People’s Vote (A Nép Választása) kampány arra ösztökéli Jeremy Corbyn pártját, hogy fontolja meg véleményének megváltoztatását ebben a kérdésben.