Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Október 7-én népszavazást tartanak a család meghatározásáról Romániában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember 11-én a román szenátus – döntő házként – elsöprő 78 százalékos többséggel megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amely egy férfi és egy nő kapcsolataként határozná meg a család fogalmát. A román alkotmány 48. cikkelye mostanig csupán a házastársak önkéntes társulásaként definiálta a család fogalmát, tehát nem szerepelt benne hivatkozás a házastársak nemére.

Az alkotmánymódosítás nyomán lehetetlenné válna, hogy Románia törvényben tegye lehetővé az azonos nemű párok házasságát.

139 szenátorból 107-en szavaztak igennel a módosításra, és csupán 13-an szavaztak ellene, az ellenszavazatok mind a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátoraitól érkeztek. Megszavazták viszont a javaslatot a kormánykoalíció pártjai, és így tett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) legtöbb szenátora is, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) egyetemben.

Az alkotmánymódosítást már tavaly tavasszal elfogadta a törvényhozás másik háza, a Képviselőház, és a kormánytöbbség csak azért várt ilyen sokat a döntő szavazással, mert előtte még módosítani akarták a népszavazások kiírásának feltételeit szabályozó törvényt is.

Az alkotmánymódosításhoz ugyanis nemcsak a két ház jóváhagyása szükséges, hanem érvényes népszavazásnak is rá kell bólintania. A népszavazás kiírásához mostanáig azonban az államfő szignójára is szükség volt, ám mivel Klaus Iohannis notóriusan rossz viszonyt ápol a jelenlegi kormánytöbbséggel, így őt egyszerűen kiiktatták a folyamatból. Alkotmánymódosítás esetében mostantól automatikusan kiírásra kerül a népszavazás, méghozzá a szenátusi elfogadást követő 30 nap utolsó vasárnapján.

Így a népszavazásra október 7-én kerül sor.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen legalább 30 százalékos részvételre van szükség, és plusz követelmény, hogy a két válaszlehetőség egyikének (igen vagy nem) az összes választókorú lakos 25 százalékának voksát meg kell szereznie.

Az alkotmánymódosítás gyökerei egy állampolgári kezdeményezésben keresendők. A legnagyobb romániai egyházak támogatását élvező Koalíció a Családért (CpF) névre hallgató csoport 2015 végén indította útjára a család férfi és nő kapcsolataként való meghatározását szorgalmazó polgári kezdeményezést, amely a szükséges félmillió aláírás helyett 3 milliót gyűjtött össze.

A népszavazási kezdeményezés kiváló alkalmat nyújt minden nagyobb politikai párt számára, hogy elterelje a figyelmet saját belső nehézségeiről, a kormánypártok számára ráadásul arra is lehetőséget biztosít, hogy átkeretezzék a korrupcióra fókuszáló politikai vitákat.

A régióban egyébként nem ez az egyetlen hasonló kezdeményezés, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország is hasonló vitákon, népszavazásokon ment át és adott otthont meleg- illetve genderellenes tömegmozgalmaknak. Az ilyen mozgalmak megjelenésének és sikerének megértéséhez ajánljuk a lengyel és magyar kutatók által készített átfogó elemzést, amelyet magyarul a Mérce közölt tavaly márciusban.