Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders: Csak egy nemzetközi baloldal állíthatja meg Orbánt és társait

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Mára már világosnak kell lennie annak, hogy Donald Trump és az őt támogató jobboldali mozgalom nem egyedülállóan csupán az Egyesült Államokra jellemző. A világon szerte, Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Ázsiában és máshol is demagógok által vezetett népmozgalmakat láthatunk, amelyek az emberek félelmeit, előítéleteit és sérelmeit használják ki arra, hogy hatalomra kerüljenek és ott is maradjanak.”

Rövid, a brit Guardianben közölt felhívásában ezt állapította meg Bernie Sanders amerikai független szenátor. A 2016-os elnöki kampányban baloldali programjával óriási sikert aratott Sanders most arra figyelmeztet: a nemzetközi szélsőjobboldal és az őket támogató finánctőke határokon átnyúló és hatékony együttműködést épít ki.

Támogathatja ebben az a tény is, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek világszerte rendkívüli mértékben növekednek, a felső 1%, tehát a tőkés uralkodó osztály hatalma óriásira nőtt, a dolgozó osztály pedig egyre lejjebb csúszik, maga alá temetve a legszegényebbeket és legkiszolgáltatottabbakat az életért folyó harcban.

Sanders rámutat: az oligarchia arcátlan korrupciója és vagyonszerzési módszerei, valamint az autoriter hatalomgyakorlás, a demokratikus intézmények semmibevétele szorosan összefügg, együtt alkot egységet.

„Meg kell értenünk azt, hogy ezek az autoriter vezetők [Trump, Putyin, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a szaúdi ház stb.] egységes frontot alkotnak” –írja, megállapítva, hogy

a kleptokrácia terén Vlagyimir Putyin orosz elnök jutott a legtovább. Oroszországban Sanders szerint lehetetlen különbséget tenni a kormányzati szándék és az elnök személyes érdekei között. „Magyarországon pedig a szélsőjobboldali, autoriter vezető, Orbán Viktor nyíltan Putyin mellé állt.” Eközben Hszi Csinping kínai pártfőtitkár pedig egyenesen digitális-totalitárius egyeduralomra tör.

De nem csak módszereiket és eszméiket osztják meg ezek a vezérek és mozgalmak egymással, hanem sokszor pénzügyi támogatóikat is. Sanders szerint ilyen az amerikai Mercer testvérpár is, avagy olyan, kémkedéssel és politikai lejáratással foglalkozó cégek, mint a nemrég megbukott és bezárt Cambridge Analytica, amely számos ilyen rezsimet segített a hatalomba kerülésben.

Sanders szerint tehát a progresszív, baloldali mozgalmaknak is ezt kell tenniük: a legújabb technikai vívmányokat a szabad világ kormányainak ellenőrzésük alá kell vonni, és arra kell használni, hogy ezeket az autoriter, szélsőjobboldali tendenciákat megállítsák, ellenőrzésük alá vonják. Elsősorban úgy, hogy az abszurd vagyoni különbségeket akár drasztikus eszközökkel is mérsékelik.

Sanders zárásként hangsúlyozta: mindenféle visszatérés a Trump és Brexit előtti, neoliberális világrendhez magában hordozza az újabb, súlyosabb kudarc bizonyosságát. Ezért aztán felesleges Hillary Clintonokra, Barack Obamákra, Tony Blairekre számítani megmentőként.

Varufakisz: Progresszív Internacionálé, kormányzatilag ellenőrzött monetáris unió kell

Bernie Sandersre mintegy válaszolva jelent meg Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, nemzetközi baloldali aktivista írása is. Egyetértve Bernie-vel, Varufakisz kiemelte, ennek az új internacionálénak hatékony és részletes programra is szüksége van.

Az ő ajánlata pedig: a harmincas éveket idéző, globális „Nacionalista Internacionálé” fantázianevű paradoxonra az új Internacionálé csak úgy válaszolhat, ha komplex megoldást nyújt „korunk nagy gazdasági világválságára” azaz a 2008-as pénzügyi krízisra, amelyet Varufakisz „második 1929-nek” titulál.

Ennek legfontosabb eleme a volt görög miniszter terve értelmében a finánckapitalizmus megregulázása: nemzetközi, választott kormányok ellenőrzése alá vonása.

Javasolja például, hogy John Maynard Keynes brit közgazdász eredeti tervei szerint álljon fel nemzetközi monetáris elszámoló szervezet, amely ellenőrizni tudná a globális pénzmozgásokat, valuta- és devizaárfolyamokat, hogy azok ne lehessenek többé vad spekuláció tárgyai.

Ezek mellett nagyon fontos még, hogy a harmincas évek Amerikájának mintájára megszülessen a „nemzetközi New Deal”, amely modern és hatékony jóléti rendszerrel egyenlíti ki a tőkés és dolgozó osztályok vagyoni különbségeit, megfelelő orvosi ellátást, munkakörülményeket és oktatást biztosít a legszélesebb néptömegek számára.

Igen ám, de ki fogja mindezt megvalósítani. Varufakisz szerint a folyamat elindult, a munka pedig minden bizonnyal Bernie Sandersre, Jeremy Corbynra, a brit ellenzék vezetőjére, Mexikó elnökére, Andrés Manuel Lopez Obradorra és egyre számosabb politikai követőikre hárul majd. Varufakisz a maga részéről Európában ajánlotta az olvasók és szavazók figyelmébe a DIEM 25 mozgalmat, amely éppen ilyen jövőn dolgozik.

Rövid, Varufakisz cikkéhez fűzött, és vele együtt publikált hozzászólásában Bernie Sanders ezzel az értékeléssel teljesen egyetért, és újfent hangsúlyozza, csakis szilárd baloldali, szocialista elveket lehet szembeállítani az új szélsőjobboldallal, másként semmiféle eredmény nem érhető el ellenük.

A megoldás – írja Sanders – ahogyan azt Varufakisz is kiemelte, egy nemzetközi progresszív politikai platform amely együvé tereli a dolgozókat a közösen birtokolt bőség, biztonság, fejlődés és önbecsülés gondolatával, amelyből minden ember részesülhet. A világ sorsa forog kockán. Így tehát induljunk előre együtt!

Címoldali kép: Gage Skidmore, Wikipédia