Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: az osztrák kancellár „hálátlansága” meglepő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elítélő nyilatkozatot terjeszthet elő a parlamentben a Fidesz a Sargentini-jelentés elfogadása után – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Azt is kijelentette, hogy a kormány álláspontja szerint a jelentést nem szabályszerűen fogadta el az Európai Parlament. Szerintük a lisszaboni szerződés alapján a jelenlévő képviselők kétharmadának „igen”-szavazata kellett volna ehhez, de a 48 tartózkodás miatt ennél kevesebben fogadták el a teljes szöveget.

Ezek alapján pedig a Fidesz a szavazás felülvizsgálatát fogja kérvényezni.

Az Echo TV kérdésére Gulyás emlékeztetett, 2013-ban, Rui Tavares jelentésének Európai Parlamenben történő elfogadása után ő maga és Kocsis Máté nyújtott be elítélő nyilatkozatot. Hozzátette, jelenleg is hasonló nyilatkozatra lehet majd számítani.

Gulyás szerint az EP-ben szerdán kétharmaddal elfogadott jelentés

„választ kíván, hiszen sérti az ország szuverenitását, olyan dolgokba szól bele, amelyekhez az EU-nak semmi köze. Sajátos bosszúról van szó, mivel mi szilárdan és 4 éves következetesen a migrációval szemben foglalunk állást.”

Arra a kérdésre, hogy a jelentés elfogadása szerinte növeli-e a Fidesz népszerűségét, úgy reagált, „a kormány küzdeni fog az ország szuverenitásáért, ez nem magától értetődő.”

Kiemelte, a kormány álláspontja szerint a jelentés megállapításai nem igazak, így „nem áll fent a jogállam általános korlátozása” Magyarországon. Hozzátette, szerinte a jelentésnek „nem lesznek az EU-n kívüli kapcsolatainkban következményei.

Az ATV főmunkatársa arról is megkérdezte a minisztert, mit gondol régi szövetségesük, Manfred Weber Sargentini-jelentés támogató véleményéről. Gulyás erre a kérdésre élesen válaszolt:

„azt látni kell, hogy a bajor CSU-nak az összes képviselője a jelentés ellen szavazott, kivéve Manfred Webert. Ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy Webernek a pártja és bizottsági elnökségi ambíciói között kellett választania, és utóbbit választotta.. Ez nem egy jó hír sem a CSU-nak ,sem nekünk.”

Gulyás Gergely nemcsak Webert hanem Sebastian Kurz osztrák kancellárt is élesen kritizálta. Azt mondta, miközben a magyar kormányt veszélyesnek tekinti, ő maga „az FPÖ-vel koalícióban kormányoz,” és

„A hálátlanságnak az a mértéke, amelyet Kurz kancellár tanúsít felénk, egyszerűen hihetetlen.”

Azt viszont ő is hozzátette ehhez, nem gondolkodtak még el azon, hogy az Európai Néppárt bizottsági elnöki jelöltje helyett a Fidesz mást támogasson az EP-választásokon, ugyanakkor súlyos problémának tartotta, hogy Weber „egy hazug jelentést” támogatott.

A miniszter most is kiemelte, az szerdai, Sargentini-jelentésről szóló szavazás érvénytelenségének megállapítását az Európai Bíróságtól fogják kérni. Azt is hozzátette, „nincs mértékadó nyilatkozat,” amely követelné a Fidesz kizárását a Néppártból, elismerte azonban, hogy vannak olyan hangok, amelyek ezt kívánhatják. Megerősítette, ők továbbra is a „Néppárt soraiban készülnek” a 2019-es EP-választásokra.

Kiemelt kép: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt