Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az 50 év alattiak többsége jogosnak tartja a Sargentini-jelentés elfogadását, egy friss kutatás szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Euronews megbízásából készített egy mobilapplikáció alapú közvélemény-kutatást a Pulsus közvélemény-kutató intézet a Sargentini-jelentés elfogadásának hazai fogadtatásáról.

A kutatás két kérdésből állt. Az elsőben azt kérdezték meg, jogosnak tartják-e a válaszolók, hogy az Európai Parlament megszavazta a 7-es cikkely elindítását a magyar állam ellen.  56,4 százaléka szerint jogos volt a Sargentini-jelentés elfogadása, 23,8 százalék szerint a döntés nem volt jogos, míg a többiek nem tudták megítélni, vagy mást válaszoltak a kérdésre.

A második kérdés arra vonatkozott, a válaszadók szerint egész Magyarországot, vagy a csak a magyar kormány politikáját ítélte-e el a döntés. Itt 53,4 százalék válaszolta azt, hogy csupán a magyar kormány politikájáról szólt a döntés, 12,6 százalék szerint az egész országot ítélte el a jelentés, míg 16,1 százalék szerint Magyarországot és a magyar kormány politikáját is elítélte a döntés, 17,3 százalék pedig nem tudott a kérdésre válaszolni.

A felmérés azért is érdekes, mert mindkét kérdésben az elmúlt napokban elsöprő kormányzati propagandával szemben foglaltak állást az 50 évesnél fiatalabb magyarok.

A közvetlenül a szavazás után okos telefonos applikációval, a Pulzus közvélemény-kutató által készített felmérés 800 felhasználó válaszain alapul, és a 18-49 éves korosztályon belül nemre, korra, lakóhelyre, végzettségre nézve reprezentatív- írja az Euronews, de fontos megjegyezni, hogy az ilyen kutatások a készítés módja miatt torzíthatnak, az aktívabban internetező, és a fogyasztási szokások miatt a nagyvárosibb állampolgárok véleménye felé.

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs