Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megírta végrendeletét a 120 napja éhségsztrájkoló Oleg Szencov

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint 100 napja éhségsztrájkol Oleg Szencov ukrán filmrendező, akit 2014 óta tartanak fogva egy szigorúan őrzött börtönben Szibériában. Az Ukrajnában született, de orosz származású filmrendezőt terrorizmus vádjával 20 év börtönre ítélték, szabadon bocsátását többek közt már olyanok is követelték, mint Tarr Béla és az Európai Filmakadémia, de még édesanyja is nyílt levélben kérte Putyint, kegyelmezzen meg fiának. Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkba azért, hogy az orosz hatóságok szabadon engedjék az összes ukrán politikai foglyot.

Szencov a Krím-félszigeten született, de orosz származása ellenére ukránnak vallja magát. A Viktor Janukovicsot és kormányát eltávolító 2014-es tüntetésekben aktív szerepet vállalt, támogatta az oroszok ellen harcoló ukránokat. Két hónappal az után tartóztatták le, hogy Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet. A vád szerint Szencov tüzet gyújtott orosz tisztségviselők irodái előtt, valamint felrobbantott egy Lenin-szobrot.

A rendező a vádakat tagadja, de ha el is követte volna azokat, a terrorizmus vádja még akkor is erős, legfeljebb tulajdon elleni bűncselekmény miatt kellett volna a bíróságnak elítélnie, ami nem húsz éves börtönbüntetést jelentett volna.

Egy 2016-ban a börtönből kicsempészett levelében kifejezetten arra kéri Kijevet, hogy ne akarják bármi áron megmenteni, és hogy ne kezeljék másként, mint a többi 64 politikai foglyot.

„Nem mi vagyunk a gyenge pontjuk. Ha az a szerepünk, hogy egy diktátor koporsóján szögekké váljunk, akkor én szeretnék ez a szög lenni. Csak ne felejtsék el, hogy ez a szög nem fog meghajlani.”

Szencov tudja, hogy nincs már sok hátra, ezért megírta végrendeletét. „Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk” – írja. Unokatestvére szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved. „Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek” – folytatja.

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince szerint védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Szencov egyre törékenyebb állapotban van, már az ágyából is nehezen kel fel.

Alekszej Navalnij, Putyin legnépszerűbb politikai ellenfele korábban a Kremlnek intézett levelében arra próbált rámutatni, milyen hatása lesz annak, ha az orosz hatóságok fontosabbnak tartják a hatalmi erőfitogtatást, mint azt, hogy hogyan él majd tovább Szencov története a halála után is:

„És akkor filmek lesznek róla, könyvek; utcákat neveznek majd el róla. Új megszorítások is lesznek, természetesen. Okosabbnak kellene lenniük. Miért nem sokkolnak mindenkit azzal, hogy szabadon engedik őt is, meg a többi 64 foglyot is?”

(Forrás: Mérce, MTI)