Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghallgatásokkal, vizsgálatokkal, kitiltásokkal harcolna az ellenzék a kötvénybiznisz ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn új lendületet kapott a már évek óta gyűrűző kötvénybotrány: a 444, a Direkt36 és a Novaja Gazeta orosz lap közös nyomozása  kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetők – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodniuk, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. A kormány ma megjelentetett közleményében nem cáfolta a cikk állításait.

A cikk szerint letelepedési engedélyt kapott Vlagyimir Blockij, az orosz alsóház egyik tagja, Szergej Nariskinnek, az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének több családtagja és  Dimitrij Boriszovics Pavlov Kreml-közeli üzletember is. De ott van a listán Jevgenyij Evsztratov, a Roszatom egyik korábbi vezetője is.

A friss fejlemények tükrében az ellenzéki pártok az érintettek Magyarországról történő kitiltásával, valamint az Európai és a Nemzetbiztonsági Bizottság segítségével göngyölítenék tovább a kötvénybiznisz ügyét.

Az LMP reakciójában ma bejelentette, hogy országgyűlési képviselői, Szél Bernadett és Demeter Márta kezdeményezik a Nemzetbiztonsági Bizottság, illetve a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság összehívását a napvilágra került új információk miatt. A párt közleménye szerint azt kérik, hogy a két testület haladéktalanul vegye napirendre az ügyet:

„a nemzetbiztonsági szolgálatok, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a kormány képviselői pedig számoljanak be a plénumok előtt az újabb kötvény-botrányról.”

Párbeszéd amellett, hogy szintén a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kérte, azt is javasolta, hogy tiltsanak ki mindenkit Magyarországról, aki letelepedési kötvénnyel érkezett.

„A magyar kormány nem bevándorlásellenes, mint látjuk, hiszen ők azok, akik a pénzt és a nagytőkét beengedik az országba és a nagytőkén keresztül nemzetbiztonsági kockázatot vállalnak, hiszen ellenőrizetlenül jöhetnek be akár az orosz maffiához köthető alakok is”

– mondta Barabás Richárd, a párt szóvivője.

A Liberálisok szintén csatlakoztak a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását szorgalmazók táborához.

A Jobbik részéről Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője kommentálta az ügyet: az ellenzéki politikus szerint a magyar és orosz újságok koprodukciójában készült tényfeltáró írás is bizonyíték arra, hogy a kormány pénzért bárkit beenged az országba, a kötvénybizniszben érintett Putyin-közeli üzletemberek „finoman fogalmazva is nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára”, akár titkosszolgálati, akár alvilági kapcsolatok miatt.

Mirkóczki a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökeként elmondta, hogy kísérletet tesz a bizottság jövő hétfői összehívására, és már egyeztet a Fidesszel, hogy ebben az időpontban ülésezhessen a testület.

A DK oldaláról Gréczy Zsolt bejelentette, hogy a párt az Európai Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy a szervezet vizsgálja ki, hány olyan embert érkezhetett Magyarországra a programmal, aki veszélyt jelenthet az Európai Unió biztonságára. Szerinte a bevándorlóktól hanem a kormánytól kell megvédeni a magyarokat.

„Megint a magyar kormánytól kell megvédeni a magyar állampolgárokat. Aki attól fél, hogy Magyarországon is terrorcselekmények történhetnek, nőhet a bűnözés és csökkenhet a közbiztonság, az tegye fel a kérdést Orbán Viktornak, hogy miért engedett be terroristákat, bűnözőket, kémeket az országba. A választ persze tudjuk, mert a fideszes oligarcháknak 100 milliárdos hasznot hoztak a letelepedési kötvények”

– mondta a szóvivő.

A 444, a Direkt36 és a Novaja Gazeta cikkének nyomán ma a kormány is kiadott egy közleményt, amely azonban a cikk állításait nem cáfolja:

„A letelepedési kötvényprogramban részt vevő személyek mindegyikét átvizsgáltuk. Esetükben semmilyen nemzetbiztonsági kockázat nem áll fenn, nemzetközi tilalmi listán (sem NATO-s, sem európai uniós listán) nem szerepelnek”

– írták.