Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországot csak akkor érdekli a nők elleni erőszak, ha „migráns” követi el

Ez a cikk több mint 5 éves.

A múlt héten egy Magyarországon elfogadott menekültstátuszú férfi a hírek szerint nemi erőszakot követett el egy belvárosi étteremben. Mint kiderült, a férfinek valószínűleg nem ez az első ilyen esete. Nyilvánvalóan senki se gondolja azt, hogy meg kell úsznia a büntetést, de az eset kapcsán arról is érdemes beszélni, hogy a bevándorlással kapcsolatos morális pánik és a Fidesz propagandája hogyan téríti el a valós problémáról, a nők helyzetéről az ügyet a migránspropaganda felé.

Az elmúlt években sok durva szexuális erőszak történettel találkozhattunk. Ott van a legismertebb, a lúgos orvos esete, akit végül sok év után elítéltek, de első körben az ügyészség ejtette az eljárást ellene, végül a nőt segítő szervezetek nyomására került bírósági szakaszba az ügy. Ott van az anyuka esete, akinek pár hónapos fiával együtt ugrott ki az ablakon az apja, miután a nő szakított vele. Hetente hal meg egy nő Magyarországon a családon belüli erőszak áldozataként, folyamatosan kerülnek bíróság elé csoportos nemi erőszak ügyek, többségükben fiatal elkövetőkkel.

Ott van a jó családból származó fiúk esete, akik a Parlament környékén támadtak le és fogdostak nőket, hogy végül minimális büntetéssel megússzák. Vagy emlékszik valaki a borsodi férfira, aki év elején megölte feleségét és annak testvérét?  Esetleg a sátoraljaújhelyi anyára, akit azért gyilkolt meg egy férfi, mert visszautasította őt? Még 10-20 ilyen brutális gyilkosságot, vagy erőszakot lehetne idézni ebből az évből, aminek semmi köze nincs a menekültekhez, és lényegében visszhangtalan maradt.

Mégis, miután a menekültként elfogadott férfi most szexuális erőszakot követett el, a rendőrség külön nyomozócsoportot hozott létre, a magyar sajtó nagy része pedig a történet legkisebb rezdüléséről is cikket ír. Bakondi György pedig megmondta, hogy ez a történet a szerte Európában előforduló migránserőszak része, és a kultúrák együttélésének lehetetlenségét mutatja. Egy fideszes képviselő már kasztrálná a menekültet (vajon a nem menekült, erőszakot elkövető magyar férfiakat is kasztrálná?).

Magyarországon ma több mint 10 ezer befogadott menekült vagy oltalmazott él, és több százezer nem magyar állampolgár. Ellenben nagyon régóta nem történt más ilyen eset Magyarországon, amit menekültek követtek volna el. Tényleg lehet azt mondani egy ember tettére, hogy ez 10 ezer ember viselkedését mutatja be?

Nyilván nem az elkövető férfit akarom védeni, őrá remélhetőleg börtönbüntetés és kiutasítás vár, ha a bíróság úgy dönt.

De hol kapnak akár csak tized ekkora figyelmet azok az áldozatok, akiket nem menekült támad meg? Hol kap akár tized ekkora figyelmet az a család, amely családtagja erőszakbűncselekmény áldozata lett?

Az erőszak, mint a menekült által elkövetett erőszak kapcsán egy egyedi esetről beszélünk Magyarországon, miközben nem egyedi esetről kéne beszélnünk, mert itt nem „migránserőszakot”, hanem nők elleni erőszakot látunk.

Miközben a kormány semmit, és a magyar társadalom, illetve a magyar média se tesz nagyon semmit azért, hogy egyként, egy azonos elkövetési formaként, egy társadalmi problémaként mutassuk be a nők elleni erőszakot. Pedig ez fontos lenne, ha meg akarjuk előzni ezeket az eseteket.

Természetesen erről az esetről is be kell számolni, még azt is el lehet mondani, hogy egy menekültről van szó. De nem tartjuk azt például disszonánsnak, hogy miközben a lúgos orvos nevét nem lehetett leírni, az arcát sokáig ki kellett takarni, addig az erőszakos menekült arcát és teljes nevét egyből nyilvánosságra hozták?

Nem érezzük nevetségesnek, hogy több cikket szán erre az esetre 3 nap alatt a nem csak a Fidesz uralma alatt lévő, hanem a Fidesztől független magyar média egy része is, mint amennyi családon belüli erőszakban meghalt nők eseteinek bemutatására fél év alatt?

Ennek az egésznek nem valamiféle PC-hez, és nem is a menekültekhez való viszonyhoz van köze. Hanem ahhoz, mik a magyar társadalom preferenciái. Meg akarja előzni az ilyen eseteket, meg akarja-e védeni a magyar nőket, vagy ezzel szemben csak háborogni akar egy jót a „mocskos muszlimokon”? Mert Magyarországon jelenleg nem muszlimok, nem pastuk, nem arabok erőszakolnak, vernek, ölnek meg magyar nőket, hanem leginkább magyarok.

A kérdés leginkább a mostani eset kapcsán is az, hogy közösen, mint ennek az ország lakóinak a közössége, mit tehetünk a nők védelmében? És leginkább azt látjuk, hogy semmit se teszünk. Nem beszélünk erről az oktatási rendszerben, a médiában, nem foglalkoznak ezzel a jogalkotók, a kormánypártok emberei. Pedig mindenkinek lenne feladata az erőszak megelőzése érdekében.

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc
Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc