Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vásárhelyi Fidesz azzal vádolja Márki-Zayt, hogy nem rasszista

Ez a cikk több mint 5 éves.

A polgármester „betegsége alatt kirúgta a város címzetes főjegyzőjét, helyette felvett egy romaügyi referenst. Augusztus 20-án méltó ünnep megszervezése helyett fontosabb volt neki a magyarországi romák integrációjáról szóló beszélgetést rendezni. Valódi városfejlesztés helyett pedig a legfontosabb városvezetői törekvése, hogy cigány családokat költöztessen a megüresedő belvárosi ingatlanokba.”

Ez a szöveg nem a néppártosodás előtti Jobbik borsod megyei szervezetétől származik, hanem a hódmezővásárhelyi Fidesztől. A helyi Fidesz ugyanis újabban azzal vádolja hevesen Márki-Zay Pétert, hogy nem rasszista.

A fenti közleményt a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete még augusztus végén adta ki, a Lázár Jánossal jó viszonyt ápoló helyi üzletember által tulajdonolt promenad.hu Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zay cigányútra ment címmel jelentette meg egy az egyben a közleményt. A februárban megválasztott polgármester Facebook-posztban reagált a vádakra. Leírta például, hogy a roma referenst nem a – szerinte kényszerből felmentett – főjegyző helyett alkalmazzák, illetve sikeresnek tartja az – amúgy augusztus 18-i – közösségi rendezvényt, amelyen

„több mint száz nem roma vásárhelyi kóstolta meg a cigányság hagyományos ételeit és evett, beszélgetett békés egyetértésben.”

A polgármester ezt követően arról írt, hogy országosan a Fidesz elszórja a roma felzárkóztatásra szánt pénzeket, valamint hogy a helyben még sikeres roma integrációs programot végző Lázár János szerinte mára szembefordult az integrációval.

A vélhetően a hangulatkeltés magját képező lakáskiutalásokról Márki-Zay azt írja, Orbán tanácsát követve módosították a lakásrendeletet, az üres lakásokat hasznosítják, és pontrendszert vezettek be, mely „előnyben részesíti a felzárkózásukért tenni akaró és hajlandó roma családokat”. A romaellenes közhangulathoz látványosan alkalmazkodó Márki-Zay hozzáteszi, hogy a városban a segély helyett munkát elvet követik. Azt nem tudja egyébként, hogy hány roma és nem roma kapott lakást, mert erről nem vezetnek nyilvántartást.

Márki-Zay Péter és Mátray Attila, a  Cigány Nemzetiségi Önkormányzat helyi elnöke ezt követően közös sajtótájékoztatót is tartott, melyen rasszista uszítással vádolták a Fideszt. A polgármester elmondta, szerinte a roma integráció segítése keresztényi kötelesség, amit a Fidesz folyamatosan elárul.

Mátray Attila egyébként általában véve dicsérte Márki-Zay felzárkózáshoz való hozzáállását, és azt is elmondta, hogy szerinte nem a roma integrációról való beszélgetés méltatlan augusztus 20-hoz, hanem az, amikor tavaly a Kárpátia nevű, szélsőséges ideológiákat terjesztő együttest hívta meg a város az ünnepségre. Noha ekkor tehette volna, a roma közösség a béke érdekében nem tiltakozott.

Mellesleg Márki-Zaynak sem kell a szomszédba mennie a cigányellenes beszédért: a polgármester Lázár Jánost vádolja azzal, amivel őt a Fidesz: azt sejteti, hogy korábban egy hangsúlyozottan roma lekötelezettjének „utaltak ki árulkodó gyorsasággal egy belvárosi lakást”, valamint egy későbbi bejegyzésében fontosnak tartja megjegyezni, hogy korábban éppen a Fidesz „költöztetett” a városba romákat.

Vágó Jánost, a Fidesz önkormányzati képviselőjét (a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójátát, akit Balog Zoltán 2014-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett) azonban nem győzte meg a polgármester válasza:

a Vásárhely TV-nek adott interjújában kifogásolta, hogy romák költöznek a belvárosba, holott szerinte az önkormányzati lakásokat nem szabadna érdem nélkül osztogatni, inkább a munkához jutást és a tanulást kellene segíteni.

(Címoldali kép: pillanatkép Márki-Zay Facebook-videójából)
Címlapkép: Márki-Zay Péter, Facebook