Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dekriminalizálták a homoszexualitást Indiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

India legfelsőbb bírósága ma reggel, nagyrészt az 1994 óta tartó civil erőfeszítéseknek hála, eltörölte az állam homoszexualitást kriminalizáló törvényét. Az ítélet óriási lépésnek számít, hiszen a bíróság még 2009-ben is kitartott az azonos nemű párok büntethetőségének fenntartása mellett, „a természet rendje elleni bűncselekménynek” kiáltva ki együttlétüket.

A hírhedt 377. szakasz értelmében eddig akár tíz év szabadságvesztést is ki lehetett szabni a velük azonos neművel párkapcsolatban élőkre. A törvényi rendelkezés egyébként ritkán került konkrét felhasználásra, de annál gyakrabban használták fel a melegek zaklatásra, fenyegetésére, zsarolására.

További közvetett hatása volt az is, hogy ha valamit szexuális orientációjuk miatt ért valamilyen bántalmazás, nem fordulhatott sehova segítségért, mert joggal tarthatott tőle, hogy a 377-es szakaszt fogják alkalmazni vele szemben.

Ma az indiai legfelsőbb bíróság végre kimondta, hogy mindennemű szexuális orientáción alapuló diszkrimináció sérti az indiai állampolgárok alapjogait.

„Az alkotmány élő, organikus dokumentum… Gyakorlatias értelmezésre van szükség az aránytalan egyenlőtlenségek és igazságtalanság kivédése érdekében. A társadalmi erkölcs zászlaja alatt sem lehet senki alapjogait korlátozni.”

– olvasható az ítéletben.

A rendelkezés eltörléséért küzdő aktivisták és az LMBTQ közösség tagjai az indiai legfelsőbb bíróság épülete előtt ünneplik, hogy mától a társadalom egyenrangú tagjai lehetnek saját országukban. Ennek ellenére a küzdelmük nem ér véget ma: a konzervatív indiaiak valószínűleg nem fogadják majd könnyen a törvény eltörlését. Az elmúlt években megemelkedett a homoszexuálisok és transzneműek elleni bűncselekmények száma, melyek elkövetői gyakran az áldozatok rokonságából, vagy rendőrök közül kerültek ki. Még kérdés, hogy mi lesz a dekriminalizáció hatása erre a tendenciára.

„Egy erődöt nem lehet egy csapással leverni. Ki kell nyitni a kaput. Ha a kapu már nyitva, bent vagyunk. Bent pedig megharcolunk a céljainkért.”

– nyilatkozta ennek kapcsán Ashok Row Kavi, a dekriminalizációra vonatkozó kérvény egyik benyújtója az Al Jazeera-nak. Kavi elmondta azt is, hogy a gyarmati korszak előtt nem volt jellemző az országra a homofóbia, és a tradicionális indai vallásban sincsen hagyománya.

A társadalom konzervatív tagjai között az egykori brit gyarmatosítók terjesztették el a homofób nézeteket, és ezt erősítette tovább több, mint száz éven át a homoszexualitást kriminalizáló 377. szakasz.

A rendelkezés eltörlésével persze nem tűnik el olyan egyszerűen a durva homofóbia társadalmi problémája, mint ahogy megjelent, de midnenképpen új korszakot nyit az indiaiak számára. Sőt, a dekriminalizáció reményt adhat Bangladesh, Pakisztán és Sri Lanka LMBTQ lakosságának is.

A címoldali kép illusztráció / Fotó: Csoszó Gabriella, Freedoc
Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc