Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki kritikákkal indul az új tanév

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétfőn kezdődő tanév alkalmából több ellenzéki párt is sajtótájékoztatón értékelte a kormány oktatáspolitikáját. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a riportereknek kifejtette, hogy

„a kormány állításaival ellentétben a családoknak még mindig nagy terhet jelent az iskolakezdés, erre utal például, hogy a mostani időszakban 12 százalékkal emelkedtek a felvett személyi kölcsönök. Az állam csak 12 ezer forint erejéig támogatja a tankönyvvásárlást, efelett a szülőknek kell fizetniük, ahogy a tanszereket, tornafelszerelést, a különórákat és az osztálypénzt is”

A képviselőasszony emellett hangsúlyozta, hogy a közoktatásból több ezer tanár hiányzik, valamint kitért arra is, hogy nem sokkal tanévkezdés előtt derült ki, hogy a gyermekek 40%-a létminimum alatt él. Bangóné szerint ezek miatt „Orbán oktatáspolitikája megbukott”.

A Jobbik és az LMP is az oktatás alulfinanszírozottságát hangsúlyozta. A Jobbik szakpolitikusa, Ander Balázs úgy fogalmazott:

„ha a tanévkezdés előtti „kormányzati pótvizsgákról” bizonyítványt állítanának ki, akkor abból az derülne ki, hogy oktatásfinanszírozásból, a pedagógus társadalom anyagi és erkölcsi megbecsüléséből, a fenyegető tanárhiány kezeléséből, valamint a társadalmi mobilitás, esélyegyenlőség megteremtése tekintetében elégtelenre vizsgázott a kormány.”

Ander kitért arra is, hogy a tanárokon egyre nagyobb a politikai nyomás, miközben ők maguk alulfizetettek, és túlterheltek.

Szabó Szabolcs, az LMP parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a kormány nem tanult nyolc év hibáiból sem, szerinte emiatt is lehet az, hogy jövőre reálértéken még az ideinél is alacsonyabb finanszírozásra számíthat az oktatás. A tanárhiányt szerinte a tanárok visszacsábításával lehetne orvosolni, de ahhoz vissza kellene kapniuk az autonómiájukat, illetve megfelelő bérezésre lenne szükség.

A Fidesz minderre azzal reagált, hogy „Azok beszélnek most az oktatásról, akik kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be és elvettek a pedagógusoktól egy havi bért”, illetve „a Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket”. A közleményükben még kitértek a több, mint nyolc évvel ezelőtti költségvetésekre is, hangsúlyozva, hogy jelentősen több pénzt fordítanak idén az oktatásra, mint a szocialista kormányzat utolsó költségvetése.

Forrás: MTI

 

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd