Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Chemnitzben egy hete tartanak a tüntetések a szélsőjobboldali erőszak után

Szélsőjobboldali tüntetések és baloldali ellentüntetések váltogatják egymást már egy hete a szászországi Chemnitz városában, miután múlt vasárnap halálos kimenetelű késeléssel ért véget egy szóváltás két csoport között. Még aznap este a szélsőjobboldali ultracsoport, a Kaotik Chemnitz szólított fel gyülekezésre, több „bevándorló-külsejű” egyént is megtámadtak, és a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek. Hétfő délutánra a chemnitzi rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat a gyilkosság ügyében, egy 23 éves szíriai, és egy 22 éves iraki férfit.

Egyes híresztelések szerint a szóváltás amiatt alakult ki, mert néhány külföldi férfi egy német nőt zaklatott, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg. „Egyes, a médiában keringő hírek ellenére a nyomozás jelenlegi fázisában semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy a gyilkosságot zaklatás előzte volna meg. Kérjük, ne vegyenek részt találgatásban!” – írta Twitteren a rendőrség.

A rendőrség tiltakozása ellenére azonban másnap (hétfőn) folytatódtak a demonstrációk, ezúttal azonban a baloldal is mozgósította szimpatizánsait. Mindkét oldalon több ezren néztek egymással farkasszemet, de végül – bár történtek erőszakos cselekmények – estére többé-kevésbé békésen feloszlottak a tüntetések.

A szélsőjobboldali megmozdulásokat hamar elítélték a német kormányzat tagjai, Angela Merkel kancellár kedden nyilatkozott arról, hogy szerinte elfogadhatatlan az az erőszak, amit a szélsőjobboldaliak követtek el az utcákon, utalva azokra a felvételekre, amelyeken jól látszik hogyan zaklatják és bántalmazzák a „bevándorló-külsejű” járókelőket.

Kedd és csütörtök között számos alkalommal csaptak össze tüntetők és az ellentüntetők az utcákon, a helyi rendőrségnek környező városokból, illetve más tartományokból kellett erősítést kérnie. A szélsőjobboldali tüntetéseket többek között a PEGIDA (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen nevű szélsőséges bevándorlás- és idegenellenes mozgalom) és az AfD (Alternative für Deutschland, Alternatíva Németországért szélsőjobboldali párt) szervezésében jönnek létre.

Szombaton összesen mintegy 11 ezer ember vonult utcára, de a komoly feszültségek ellenére súlyosabb összetűzésre végül nem került sor a nemzetközi csoportokat is felvonultató baloldali ellentüntetők és a bevándorlás-ellenes és gyakran fasiszta jelszavakat skandáló szélsőjobboldaliak között. Így is körülbelül 40 esetben tettek bejelentést a rendőrségnek erőszakos cselekedetek miatt a demonstrációk során.

„Mindannyian antifasiszták vagyunk” ellentüntetők érkeznek a szombati megmozdulásra –Kispál Szabolcs felvétele

Szászországban a legerősebbek a bevándorlásellenes, xenofób mozgalmak és pártok. A 2017-es szövetségi választásokon ebben a tartományban az AfD több szavazatot szerzett, mint Angela Merkel pártja, a CDU (Kereszténydemokrata Unió).

A szélsőjobboldali erőszakot helyi és szövetségi politikusok egyaránt elítélték, de egyes intézmények sem maradtak csendben: egy helyi kórház, a Klinikum Chemnitz Facebook-oldalán osztott meg egy félreérthetetlen kiállást a sokszínűség mellett:

„A chemnitzi klinikán a világ több mint 45 országából közel 6500 munkatárs dolgozik EGYÜTT pácienseink jóllétéért”

Chemnitz város polgármestere, Barbara Ludwig nyilatkozatban fogadta meg, hogy helyreállítja városának jó hírét.

Forrás: merkur.de; MTI
Képek, videók: Kispál Szabolcs/Facebook; Klinikum Chemnitz/Facebook
Címoldali kép: Aufstehen gegen Rassismus Chemnitz/Facebook
Olvass tovább!