Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren tüntettek Zürichben az emberségesebb menekültpolitikáért

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szervezők szerint több, mint háromezer ember gyúlt össze szombaton Zürich központjában, ahol a Seebrücke (Tengeri Híd) nevű aktivistacsoport tartott demonstrációt. A szervezet az esemény leírásában aggodalmának adott hangot, mivel a tengeri mentéssel foglalkozó civilek egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve, gyakran megbélyegzik őket, és akadályozzák a munkájukat.

A nemzetközi csoport öndefiníciója szerint az embertelen menekültpolitika ellen jött létre, szolidarítanak a menekülőkkel, valamint biztonságos útvonalakat és védelmet nyújtó, befogadó városokat követelnek. Szerintük Svájc hatóságai aktívan részt vesznek a menekültek és az őket segítők kriminalizálásában.

Anna Schmid, aki az esemény egyik szervezője volt, felszólalásában felszólította a svájci politikusokat, hogy fejezzék ki nyíltan: nem fogják tűrni csendben a továbbiakban, hogy emberek haljanak meg menekülés közben. Svájcnak – tette hozzá – sokkal inkább be kellene fogadni annyi menekültet, amennyit csak tud, ahelyett, hogy sorozatosan visszatoloncolnák őket Olaszországba.

Thomas Nuding, a Sea-Eye nevű civil mentőhajó kapitánya arról beszélt, hogy a menekültek tengeri mentése nem bűn, hanem emberiességi kötelesség, valamint, hogy azonnal lehetővé kellene tenni, hogy a – szavai szerint – törvénytelenül feltartóztatott mentőhajók folytathassák a munkájukat.

Lina Rasid, a FIZ nevű, bevándorló nők érdekképviseletével foglalkozó szervezet tagja figyelmeztetett, hogy a nők kifejezetten ki vannak kitéve a Szaharán és Líbián keresztül vezető útjuk során a szexuális erőszaknak.

A Seebrücke csoport korábban is tartott már figyelemfelhívó akciókat Svájcban, elsősorban a menekültek mentését szabotáló európai államok politikáját kritizálva. Az ősz folyamán Lengyelországban, Portugáliában és Németországban is terveznek hasonló megmozdulásokat.

A menekültetek mentő hajók kálváriájáról korábban mi is írtunk többször. Nemrég Filippo Grandi ENSZ-biztos emelte fel szavát az európai országok elégtelen menekültpolitikája miatt:

„Eljött az ideje annak, hogy véget érjen az országok közötti verseny, ami arról szól, hogy ki tud kevesebb felelősséget vállalni a tengeren megmentett emberekért. (…) Azt javaslom az európai államoknak, hogy tartsák tiszteletben saját elveiket, tegyék azt, ami helyes, és ajánljanak fel menedéket azoknak az embereknek, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki.”

Forrás: Swissinfo
Kép: Watch The Med – Alarmphone/Facebook