Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orbáni menekültpolitika segítségére sietett a német EU-biztos

Ez a cikk több mint 5 éves.

Büntetéssel fenyegette meg Olaszországot Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa, miután Róma kilátásba helyezte az EU-s költségvetési hozzájárulás befizetésének megtagadását addig, amíg az Unió nem hajlandó segítséget nyújtani a menekültek szétosztásában.

A költségvetési biztos – aki Orbán Viktor „egyetlen brüsszeli barátjának” hírében áll – hangsúlyozta: „Minden tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy határidőre teljesíti a befizetéseket. Ennek esetleges elmulasztásával szerződésszegést követ el, és büntetőkamatokat kell fizetnie”.

Oettinger ezzel Luigi Di Maio, a kvótapárti olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom elnökének arra a napokban elhangzott kijelentésére utalt, hogy Róma leállítja az európai uniós befizetéseket, ha nem születik megegyezés a menekültek európai elosztásáról. „A migrációs kérdés nem keverhető össze az Európai Unió költségvetésével” – jelentette ki Oettinger a Die Welt  című lapban szerdán megjelent nyilatkozatában. A politikus szerint Európában mély válságot okozott a migrációs politika irányának meghatározásával kapcsolatos vita; a közeledő európai parlamenti választások pedig tovább mélyíthetik ezt a szakadékot.

Di Maio  hamar reagált az uniós biztos fenyegetésére, amely gyakorlatilag nyílt támadásnak tekinthető a kvótapártiság ellen: „Mióta kijelentettük, hogy leállítjuk a befizetéseket, Oettinger minden nap nyilatkozik valamit. Akkor egy szót sem szólt, amikor segítséget kértünk az EU-tól a menekültek elosztásában” -mondta. Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint álszentség a költségvetési hozzájárulást követelni Olaszországtól azok után, hogy a múlt héten a 177 menekültet szállító Diciotti hajó ügye sem oldódott meg mindaddig, amíg más tagállamok nem vállalták a fedélzeten lévők befogadását.

„Oettinger fenyegetőzése azért is kétszínűség, mert amikor a Diciotti problémáját kellett volna megoldani, egy szavukat sem lehetett hallani, most bezzeg igen, amikor arról van szó, hogy nem fizetünk” – tette hozzá Di Maio.

Mint ismert, Orbán Viktor tegnap találkozott a Diciottin tartózkodó menekültek szabadon engedése ellen a végsőkig tiltakozó olasz belügyminiszterrel, az Öt Csillag koalíciós partnerét, a szélsőjobboldali Ligát vezető Matteo Salvinivel. A magyar miniszterelnök újból kifejtette álláspontját, amely szerint a már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket. Ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni – magyarázta Orbán.