Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mondta, hogy vállalná az EP-lista vezetését – kiforgatta Karácsony szavait a Hír TV

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem mondta, hogy vállalná bármilyen ellenzéki pártszövetség EP-listájának vezetését – állítja Karácsony Gergely Zugló polgármestere. A Mércének nyilatkozó politikus szerint a Hír TV-nek a hétvégén azt mondta, nem időszerű a kérdésfelvetés.

A Fidesz holdudvarába frissen visszatért tévécsatorna vasárnap este számolt be kevesebb mint egy perces riportban arról, Karácsony Gergely „vállalná egy baloldali pártszövetség európai parlamenti listájának vezetését”. A videóriportból azonban épp az a rész maradt ki, amelyben kimondja ezeket a szavakat a zuglói kerületvezető. Emiatt kérdeztünk rá nála, vajon mi is volt nyilatkozata kontextusa, mit is kérdeztek tőle a Hír TV munkatársai.

Karácsony állítása szerint nem mondott semmi olyat, hogy vállalná ezt a listavezetést, ehelyett annyit válaszolt, hogy a kérdés nem időszerű. A csatorna mégis ezzel a címmel közölt riportot:

A Karácsonnyal készült interjúból a videóba csak ennyit vágtak be, egyenes idézetként:

„Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni bármilyen szinten, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az Európai Unió jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá. Azt gondolom, hogy egy ilyen típusú kampányt érdemes lenne csinálnia magyar baloldalnak.”

Az idézet azért is trükkös, mert az „egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni bármilyen szinten” rész könnyen értelmezhető úgy is, mint a „vállalom” állítás folyománya. De ezt csak akkor lenne így, ha Karácsony tényleg mondta volna, hogy vállal egy ilyen jelöltséget. Enélkül a mesterségesen kreált kontextus nélkül azonban csak Karácsony preferenciáit tartalmazza arra nézve, miről is kellene a magyar baloldalnak beszélnie a jövő évi EP-választásokon.

Karácsony azt is elmondta a Mércének, a csatorna riportere bemutatott neki egy levelet, amelyet állítólag Tóth Bertalan MSZP-elnök írt, és amelyben utóbbi javaslatot tesz egy ellenzéki EP-listára, amelyet Karácsony vezetne. A levél létéről – Karácsony közlése szerint – a szocialista pártvezető nem tudott.

A Hír TV „híre” végigpörgött mind a kormánypárti, mind az ellenzéki médiában, ugyanabban az értelmezési keretben: a „béna” ellenzék semmit nem tanult április 8. hibáiból, és újra összefogásról és ilyenekről beszél, ugyanazokat a szereplőket tolva előtérbe, mint eddig. A narratíva – nem meglepő módon – a Fidesz érdekeinek kedvez.

A Hír TV újra a régi – véli Karácsony.

A közös ellenzéki EP-lista ötletét egyébként nem indokolja az EP-választás, ugyanis a brüsszeli képviselőket teljesen arányos rendszerben választjuk, így az országgyűlési választásokról ismert összefogás-kényszer nem áll fenn. Az Index információi szerint jelenleg még arról sincs döntés, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listán indul-e, ennél tágabb ellenzéki összefogásról még kevésbé.

Frissítés (13:50) – Reagált a Hír TV: nem forgattuk ki Karácsony szavait

Cikkünk megjelenése után a Hír TV a híradóban reagált Karácsony Gergely cáfolataira. A csatorna újabb részletet tett közzé a zuglói polgármesterrel készült interjúból. Ebben a politikus azt mondja,

„Nem kaptam felkérést ennek a listának a vezetésére, és nem is tartom feltétlenül evidensnek, hogy ezt a listát nekem kelljen vezetni. De ha van egy olyan kampánystratégia, amit tudok segíteni, akkor azt megteszem, nagyon szívesen a lista elejéről vagy a hátuljáról is.”

A bejátszásból továbbra sem derül azonban ki, hogy mi is volt az eredeti kérdés, amely a válasz kontextusát adja. Ez utóbbi azért is fontos szempont, mert míg az eredeti riportban „egy baloldali pártszövetség” listájáról beszél a csatorna, a másodikban már az MSZP-Párbeszéd esetleges közös listájáról. Ami azért nem mindegy.

A korábban már közölt felvételekkel együtt Karácsony fő állítása továbbra is az, hogy a „szociális Európa” gondolatára fókuszáló kampánystratégiát támogatna „bármilyen szinten”.

(Címlapkép:MTI / Szigetváry Zsolt)