Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Ligetvédők építkezést próbáltak akadályozni a Városligetben, a Valton biztonsági őrei távolították el őket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfő reggel kapta meg az építési engedélyt a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Magyar Zene Háza építkezésének megkezdéséhez, azonnal meg is kezdték volna a munkálatokat, azonban ezt a Ligetvédők megpróbálták megakadályozni. Szerintük ugyanis az építési területen továbbra is veszélyes azbesztes sitt található, amit még nem távolítottak el szakszerűen.

Fotó: valtonos biztonsági őrök távolítanak el egy Ligetvédőt a Magyar Zene Háza építkezési területéről 2018. augusztus 27-én. / Mérce

Az építkezés kezdete előtt kordonokat állítottak fel a Valton biztonsági őrei, a helyszínen megjelent maroknyi Ligetvédő ezt megpróbálta megakadályozni. Az akadályozás közben az őrök többükre ráhelyezték a kordonokat, miután a tiltakozók nem álltak félre időben. A kordonokat végül sikerült felállítani, azonban pár tüntető az építési területen, a kordonokon belül ragadt. A Ligetvédők előzetesen bejelentették demonstrációjukat, amit aztán a rendőrség „elmulasztott biztosítani”, így eltávolításuk a helyszínről jogsértő – állította egy demonstráló helyszíni tudósítónknak.

A kordonokon belül ragadt egy okleveles környezetkutatóként bemutatkozó Ligetvédő, aki elmondta, még májusban járta be a most körbekerített építési területet, akkor több helyen is talált veszélyes azbesztes hulladékot. Az azbesztből két rendőr kíséretében mintát is vett, ezt a rendőrségen leadta. Azóta sem kapott hírt a bejelentésének eredményéről. Szerinte azonban nem történt meg az azbesztmentesítés a területen.

Fotó: valtonos biztonsági őrök távolítanak el egy Ligetvédőt a Magyar Zene Háza építkezési területéről 2018. augusztus 27-én. / Mérce

Nem sokkal azután, hogy az őrök felállították a kordonokat, demonstrálókat a biztonsági őrök egyenként kivitték a területről. A helyszínen jelenlévő rendőrök tudósítónk szerint semmit sem csináltak, csak nézték az őrök tevékenységét. Miután az egyik demonstráló külön rendőri intézkedést kért, a rendőrök arról tájékoztatták, hogy amint jogszerűtlen erőszakot alkalmaznak ellene a biztonsági őrök, akkor közbeavatkoznak.

A rendőrség egyébként valóban csak a terület tulajdonosának kérésére intézkedhet, addig a pontig, amíg a biztonsági őrök nem alkalmaznak erőszakot, a rendőrök nem avatkozhatnak közbe.

A helyszínről készült élő közvetítéseinket itt lehet megtekinteni: