Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázzal oszlatták fel a török anyák tüntetését

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendőri beavatkozás vetett véget a Szombati Anyák nevet viselő csoport tüntetésének Isztambulban szombaton. A hatóságok könnygázt és vízágyút is bevetettek a demonstráló nők ellen, akik 1995 óta minden évben felvonulnak, hogy felhívják a figyelmet azokra a családtagjaikra, akik az 1984 óta tartó török-kurd konfliktus zűrzavaros évei során tűntek el, és akik közül sokan feltehetően életüket vesztették. A tüntetés kimondott célja, hogy független vizsgálatot követelnek azoknak az ügyében, akiknek a sorsa máig tisztázatlan maradt.

A tüntetők közül nagyjából 50 embert vettek őrizetbe női rohamosztagosok, de nem sokkal később elengedték őket. Köztük volt a 82 éves Emine Ocak (címoldali képünkön) is, aki az évenkénti megemlékezések egyik legismertebb figurája.

A demonstráció szétverésének ürügyéül az szolgált, hogy az eseményt előzetesen olyan közösségi médiafelületeken hirdették meg, amelyekre a kormányzat a nyolcvanas években a függetlenségi harcot is megindító Kurd Munkáspárthoz (PKK) köthető oldalakként hivatkozott, és a hivatalos álláspont szerint a PKK is részt vett a tüntetés szervezésében. A török hatóságok 1999 és 2009 között egyáltalán nem tették lehetővé a Szombati Anyák tüntetését, az elmúlt évtizedben ugyanakkor ez az első alkalom, hogy rendőrök léptek közbe az eseményen.

Jogvédő szervezetek bírálták a rendőri beavatkozást: „Szégyenteljes és kegyetlen bánásmód azokkal a családokkal cszemben, akik igazságszolgáltatást szeretnének az állam bűnei miatt” – értékelte a történteket a Human Rights Watch.

A Szombati Anyák demonstrációinak előképeként tartják számon egyébként a Buenos Aires főterén, a Plaza de Mayón felvonuló argentin anyák tüntetését, akik a junta idején eltűnt családtagjaikért álltak ki hasonló módon.

(BBC, Euronews)