Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség szerint nem önkényuralmi jelkép a rosszul rajzolt horogkereszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Tolna megyei Szedres település zsidó temetőjét még májusban rongálták meg ismeretlenek. A Tett és Védelem Alapítvány akkor a hozzájuk érkezett bejelentés alapján feljelentést tett a szekszárdi rendőrkapitányságon, önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő, tiltott önkényuralmi jelkép használata bűncselekményének gyanúja miatt.

A rendőrség hivatalos válasza augusztus lején érkezett meg a feljelentés kapcsán, ebben tájékoztatták az Alapítványt arról, hogy megszüntették a nyomozást az ügyben. A döntéshez csatolt indoklás némileg meghökkentő azonban, eszerint:

„Az elhelyezett jelkép több ponton eltér a horogkeresztként ismert önkényuralmi jelképtől. A legjelentősebb eltérés az, hogy a horogkereszt az óramutató járása szerint áll, az ügy tárgyává tett jelkép azonban ellentétes az óramutató járásával.”

a közlés továbbmegy, mivel a kapitányság munkatársai a jelek szerint közepes hatékonysággal, de utánanéztek a horogkereszt jelkép különböző értelmezéseinek:

„A jelképpel kapcsolatban kutatást hajtottunk végre, mely során azt lehet megállapítani, hogy több kultúrában, vallásban használatos az elhelyezett jelkép, mely során az esetek jelentős részében a jelkép pozitív jelentéssel bír”.

– írták levelükben.

Forrás: akibic.hu
Kép: PixaBay