Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig nincs megoldva az állami fogászatok helyzete

Ez a cikk több mint 5 éves.

Magyarországon ma nem csak a háziorvosból van hiány, hanem a legfrissebb statisztikák szerint fogorvosból is. A Pénzcentrum írta meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adataira hivatkozva, hogy ma Magyarországon a csaknem 2800 közfinanszírozott praxisból 248 tartósan betöltetlen.

A körzeti fogorvosok még tavaly szeptemberben munkalassító kezdtek sztrájkba a tizenöt éve megoldatlan helyzetük miatt. Ősszel végül hozzájutottak valamennyi pluszforráshoz, de ez korántsem volt elég. Az ágazatnak évente 9 millió forintra lenne szüksége, ennek ellenére tavaly mindössze 3 millió forint pluszforráshoz tudtak hozzáférni. Akkor a lassító akciót meghirdető Dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos azzal a példával szemléltette a helyzetet, hogy: „Ha egy hajón van 9 lyuk, és abból hármat betömünk, attól a hajó még vidáman elsüllyed”.

Az orvoshiányt helyettesítéssel oldják meg, ezért rengeteg esetben az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz szeretnének eljutni. Ez a betegeken csapódik le, hiszen Európában a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb.

Ebben a korban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, az átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke szerint  helyzet később, felnőtt korra csak tovább romlik. Az ő adatai szerint a magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek pedig csaknem dupla ennyi. A felnőtteknek emellett további négy foga szuvasodik, és kettő biztosan tömött. Az idős korra a szuvas és tömött fogak száma egy-kettőre csökken, az eltávolítottaké meg húszra emelkedik. 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Ezért nem csak a nem megfelelő kezelések, vagy prevenció hiánya a felelős, hanem, hogy sok helyen nincs fogorvos, sokat kell utazni érte.

„Nagyon jó az orvos emberileg és szakmailag is, csak sok körzetet kell ellátnia. Előzetes bejelentkezés után tudnak fogadni, hosszú a várakozási idő. Fogtömésre bejelentkeztem július közepén, szeptember 6-án már mehetek is”

–mondta egy Lucfalván élő férfi a Pénzcentrumnak.  Egyébként ez a férfi ha nem akar a magánrendelésért fizetni, és tömegközlekedéssel szeretne utazni Lucfalváról Salgótarjánba, akkor az út a rendelőig 1 óra, vagyis 2 órája megy el az utazgatással.

Legsúlyosabb a helyzet Bács-Kiskun megyében, ahol 28 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, Békés megyében 21, Budapesten 36, amiknek  kétharmada a VIII. kerületben található. Összesen pedig 26 olyan tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, amely több mint 10 éve áll üresen az országban.

„Az, hogy tavaly március óta a fogorvosok is pályázhatnak a háziorvosok számára évek óta elérhető letelepedési támogatásra, valamelyest segít. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma így ugyanis stagnál, de legalább nem növekszik.”

–mondta Hermann Péter. Nem elég motiváló a megítélt összeg, ami nagyjából 900 ezres bevételt jelent, viszont ebből a pénzből kell fizetniük a saját és az asszisztens bérét, az anyagköltséget és a rezsiköltséget is. Ha a rendelőt is be szeretnék rendezni, az több millió forintos kiadást jelent. Ahhoz, hogy egészségbiztosítás keretében működjön a praxis 1 700 000 forintra lenne szükség.

A szakma pedig nagyon rossz helyzetben van, hiszen folyamatos az elöregedés.

„Lehet persze azt mondani, hogy itt még mindig jobb a helyzet, mint a háziorvosoknál, hiszen alacsonyabb az átlagéletkor a fogorvosok körében – de azért gondoljunk bele abba is, hogy míg egy háziorvos 60-70 éves koráig aktív tud maradni, egy fogorvos ezt nem teheti meg, ennyi idősen nem tud már úgy dolgozni, mintha 30 éves lenne. Viszont a nehéz boldogulás miatt egyre többen váltanak magánpraxisra, vagy vándorolnak ki az országból.”-fogalmazott még tavaly szeptemberben Nagy Ákos.

A magánorvoshoz járni meglehetősen drága mulatság, legtöbben nem tudják megengedni maguknak. Ez leginkább a szegényeknek, a többgyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak megterhelés.

(pénzcentrum) (mérce)

Címlapkép: Pixabay