Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alkalmatlanná vált a pécsi iskola épülete a tanításra, a diákoknak költözniük kell

Ez a cikk több mint 5 éves.

A pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola múlthét csütörtökön jelentette be a Facebook oldalán, hogy nem kezdődhet meg a tanítás az iskolának helyet adó épületben, mivel annak az állapota olyan mértékben leromlott, hogy nem alkalmas az oktatásra. Így az iskola diákjai szeptembertől két átmeneti helyszínen kezdik meg a tanévet:az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ kollégiumában és a néhány éve megszűnt Anikó utcai iskola épületében.

Az már évek óta nyilvánvaló, hogy az iskola épülete felújításra szorul. Ezért a városi önkormányzat néhány éve úgy döntött, hogy egy 400 milliós EU-s pályázat mellett jelentős, 500 milliós önrészt szán a felújításra. Ám ahogy ez a városháza és a Pécsi Tankerületi központ közös sajtótájékoztatójából kiderült, az építőiparban tapasztalható megnövekedett költségek miatt a felújításra kiírt pályázat eredménytelenül zárult.

A teljeskörű renováció költségeit jelenleg közel 1,3 milliárd forintra becsülik, tehát még hiányzik 400 millió forint. Erre jelenleg nincs keret, ám tárgyalások kezdődtek a kormány és a tankerület között a hiányzó összeg kipótlásáról.

Csak mivel nem tudni, mikor dönt a kormány az építkezés finanszírozásáról, így bizonytalan az is, hogy mikor kezdődhetnek meg a munkálatok.

Emellett figyelembe kell venni az építőipar leterheltségét (ami többek között az egyre súlyosabb szakember-hiánynak köszönhető), illetve azt, hogy ki kell írni egy új közbeszerzést is. Tehát az egy évesre tervezett felújítás valószínűleg sokkal tovább fog tartani, így nem valószínű, hogy az árpádos diákok a közeljövőben visszatérhetnének az iskolába.

Érdemes megemlíteni, hogy az épület azzal az IMS-technológiával készült, ami a szocializmus alatt nagyon elterjedtté vált a Dél-Dunántúlon.  Ez a feszítettvas-beton technológia gyors, anyagtakarékos építkezést tesz lehetővé, ám a hozzá használt kötőanyag miatt több esetben is viszonylag hamar erodálódni kezdett az épületek szerkezete. Ez történt a pécsi Magasház esetében is, ami a maga 84 méteres magasságával a legmagasabb panelház volt Magyarországon. 1976-ban adták át, ám 1990-re már olyan súlyosan megrongálódott az épület szerkezete, hogy ki kellett költöztetni a lakókat. A Magasház egészen a 2016-os lebontásáig üresen állt-ezzel kivívva magának Közép-Európa legmagasabb szellemházának titulusát.

(forrás: BaMa,)

Címlapkép: www.pecsinapilap.hu