Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyot drágul a gyermekétkeztetés Cegléden

Ez a cikk több mint 5 éves.

Drasztikusnak is nevezhető áremelést foganatosít Cegléd városának fideszes önkormányzata az óvodai- és iskolai étkeztetésben, írja a 24.hu. A Ceglédi Spotlight nevű, helyi híreket közlő Facebook-oldal szerint

az új szabályozások értelmében a 4-6 éves korosztályban az étkeztetés költsége átlag 615 forintról 716 forintra ugrik, míg 15-18 évesek középiskolai menzája esetében egy adagért 1016 forint helyett szeptembertől 1171 forintot kellene kifizetni. A menzaétkezést általában leggyakrabban igénybe vevő 7-14 éves korcsoportnál még nagyobb a drágulás: 745 forint helyett 945 forint lesz egy napi adag.

Ráadásul a város egyszer, január 1-én már megemelte a közétkeztetési díjakat, így 2017 december 31-e óta a 7-14 évesek étkeztetése összesen már 48%-kal drágult.

A szülők felháborodását ezzel együtt az is tetézi, hogy a közétkeztetésre kiírt városi pályázatok rendkívüli módon átláthatatlanok. A Közbeszerzési Döntőbizottság nemrég 5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte Ceglédet, mivel úgy találták, hogy a közétkeztetés lebonyolítására szabálytalan pályázatot írtak ki, amelyben korlátozták a versenyt, és valójában egyetlen jelentkező számára szabták testre.

A TS Gastro Kft.-vel kötött étkeztetési szerződést azonban az elmarasztalás és pénzbüntetés ellenére sem szüntette meg a céggel Cegléd. Sőt, Takáts László polgármester, az áremelésről szóló előterjesztés beterjesztője éppen azzal indokolta a lépést, hogy a TS Gastro már csak ezeken az árakon hajlandó szolgáltatni.

A Ceglédi Spotlight oldalán az érintett cég képviselője egy hozzászólásában pedig arra hivatkozott, a megnövekedett élelmiszer-alapanyagárak késztették őket a további emelésre.

A ceglédi eset a helyben kommentelő szülőket felháborította, és többen jelezték, a napi ötszöri étkezésre kifizetendő 1100 forintos díj sokaknak meghaladja a teljesítési lehetőségeit.

Általában a közétkeztetésről is megállapítható, hogy visszaéléses esetek nélkül is van elég probléma ezen a téren.

Noha a kormány az elmúlt évben bevezette a rászoruló gyermekek ingyenes szünidei étkeztetését, ez ugyanolyan többletterhet jelent a feladat elvégzésével megbízott, továbbra is sokszor forráshiányos önkormányzatoknak, mint az iskolai étkeztetést megszervezése.

Talán éppen ez lehetett az oka annak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 2017-es számításai szerint összesen 430 ezer rászoruló gyermek van hazánkban, akinek mindenképpen szüksége lenne a teljesen ingyenes iskolai ételre. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint csupán 208 ezer rászoruló gyermek van, akik kapnak is az ingyenes szünidei menzából.

Akkor a publikált adatok hatására a Gyermekétkeztetési Alapítvány akciót is indított, amelynek keretében 500 forintért bárki támogathatta egy rászoruló gyermek ingyenes étkeztetését.

(24.hu, Ceglédi Spotlight, Magyar Nemzet // Címoldali kép: Bokor István, Flickr)