Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Embertelen körülmények közt dolgoznak a BKV-sofőrök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Embertelen állapotok uralkodnak a BKV végállomásain kialakított több tucat szolgálati pihenőben, például a 4-6-os villamost és a 3-as metrót pótló buszok végállomásain is – írja a Napi.hu.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy eldugult, túlcsordult WC-kagylók, gusztustalan kézmosók, mocskos étkezősarkok, undorító szag, végtelenül lehangoló viszonyok nehezítik a BKV-dolgozók mindennapjait, ezért Fotózz! névvel mozgalmat indítanak, hogy a helyzetre felhívják a figyelmet, a dolgozókat pedig arra kérik, hogy dokumentálják, milyen körülmények közt kell végezni a munkájukat.

Példaként megemlítik, hogy a 3-as metrót pótló járatok ideiglenesen kialakított végállomására telepített 10 négyzetméteres konténerben egy helyiségben volt a vécé, az előtérben az étkező, valamint a pihenő rész is – és 10 hónap után sikerült csak elérniük, hogy külön étkezőkonténert kapjanak.

A közlemény szerint a cégvezetés a sofőrökre hárítja a felelősséget, azt hangoztatva, hogy használják rendeltetésszerűen a helyiségeket. Csakhogy például a 4-6-os villamospótló végállomásán, az Oktogonnál a pótlás idejére telepített mobil WC-t kívülről nem lehet bezárni, ezért a járókelők is használják…

A szakszervezet jelezte: amennyiben a cégvezetés záros határidőn belül nem intézkedik az embertelen körülmények megszüntetéséről, a munkavédelmi hatósághoz fordulnak.

Fontos megemlíteni, hogy még az Alaptörvény XVI. cikkének 3. bekezdése is rögzíti: minden munkavállalóknak joga van az egészségét, a biztonságát és a méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.

A munkavállalók jogainak biztosítása érdekében egyébként nemrég jelentette be a kormány, hogy a munkavédelmi tudatosság növelését célzó projektet indít, viszont azt is látnunk kell, hogy az érdekvédelem meggyengítésével a szakszervezetek egyre tehetetlenebbek.

Az EKSZ egyébként tavaly nyáron szintén a munkavédelmi hatóságnál tett bejelentést a BKV-nál és a Volánbusznál tapasztalt munkakörülmények miatt, ugyanis a hőségriadó idején nem biztosították a törvényben előírt óránkénti megfelelő hosszúságú pihenőt a sofőröknek.

A BKV Zrt. 100 százalékos tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat. A munkavállalók jogainak biztosítása tehát az ő feladatuk lenne.

via Napi.hu

Címlapkép: ATV Start