Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszt kritizáló kommentje miatt akarta kirúgatni egy magyar civil szervezet vezetőjét a Los Angeles-i főkonzul

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ízelítőt kaphattak a kaliforniai magyarok a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működéséből: az Index beszámolója szerint Széles Tamás főkonzul a Los Angeles-i Magyar Ház alelnökét akarta kirúgatni egy kormánykritikus kommentje miatt.

Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul (Forrás: Facebook / Magyarország Los Angeles-i Főkonzulátusa)

A diplomáciai tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező, de Kósa Lajossal és Halász Jánossal jó kapcsolatokat ápoló főkonzul – aki korábban a Debreceni Televízió ügyvezetői igazgatója volt – telefonon hívta fel a csaknem száz éve működő United Magyar House vezetőjét, Pereházy Miklóst, hogy beosztottja eltávolítását kérje.

„1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket” – mondta el Pereházy az Indexnek.

A Magyar Ház alelnöke, Sárvári Álmos egyébként saját személyes Facebook-felhasználójával, egy ismerőse falára írt egy kormánykritikus kommentet, ebből csinált botrányt a főkonzul.

Széles Tamás meg is fenyegette Pereházyt, hogy „el fogja vinni a nemzeti ünnepeket” a Magyar Házból, azaz a hivatalos megemlékezések szervezésébe ezentúl nem száll be a helyi magyar külképviselet. Fenyegetését be is váltotta, a főkonzulátus augusztus 20-a alkalmából már külön ünnepel.

Az Index kikérte a külügyminisztérium véleményét is az ügyben, ám mindezidáig nem érkezett válasz.

Los Angeles-ben és környékén hozzávetőleg 70 ezer magyar származású ember él.

(via Index)