Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: a legrosszabb pártállami időket hozza vissza a vásárhelyi „Lázármédia”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az augusztus 20-ai programsorozat keretein belül vasárnapra politikai pódiumbeszélgetést szervez a városban „Közéleti beszélgetés az európai integrációról” címmel, melynek vendégei az LMP volt politikusa, Hadházy Ákos, Jeszenszky Géza, az MDF kormány volt külügyminisztere, Hegedűs István, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, Bogdán László Cserdi polgármestere, cigányjogi aktivista és Róna Péter közgazdász professzor. A beszélgetés „a magyarság Szent István óta legfontosabb kérdéséről” fog szólni a cigányság és az Európai Unió kapcsán. A rendezvényre Lázár Jánost is meghívták, aki nem vállalta a fellépést, a vásárhelyi Fidesz viszont nem szalasztotta el a lehetőséget, sajtóközleményben reagált Márki rendezvényére.

A helyi Fidesz szerint az idei augusztus 20-a a polgármester politikai céljairól fog szólni, sőt, azt is ki merik jelenteni, Márki új ellenzéki párt felépítését kezdi meg a meghívott vendégekkel.

„Rendhagyó módon az esti programok részeként színpadra lép a pártpolitika, a kormányellenes szólamokat pedig olyan „színvonalas” fellépőktől hallhatjuk, mint a fekete öves hazudozó, Hadházy Ákos, vagy Róna Péter. A vásárhelyieknek tehát az államalapítás ünnepén a szórakozás és az ünneplés sem lehet mentes az uszítástól, a pártpolitikától, a megosztástól és a gyűlöletkeltéstől. Márki-Zay Péter polgármestersége a hazugság, a gyűlölet és a megosztottság korszakát hozta el Hódmezővásárhelyre.” – olvasható a közleményben.

Márki-Zay Facebook-bejegyzésben reagált a közleményre, illetve azt is megírta, hogy emellett a ‘Lázármédia’, vagyis a hozzá köthető Promenad.hu újságírója megkereste a vásárhelyi Szent István napi programsorozaton fellépő művészeket (valószínűleg többnyire énekesek, akik a pódiumbeszélgetés előtt vagy után fognak fellépni) „és sugalmazó kérdéseivel igyekezett őket visszariasztani a fellépéstől.”

„Nem Megyeri József levele az egyetlen, amikor a Lázármédia ezzel a kommunista pártállami eszközzel él, főszerkesztője, Pintér M. Lajos ugyanilyen tendenciózus támadást intézett a februári kampányt támogató magánszemélyek munkahelyére, beígért, de máig közzé nem tett tényfeltáró cikksorozata megírása ürügyén. A megfélemlítés egy személyesen Szél Istvánhoz és rajta keresztül Lázár Jánoshoz köthető portál részéről nemcsak erkölcstelen, de a legrosszabb pártállami időket hozza vissza. A levél magáért beszél…” – írja Márki.

A levél valóban egészen szürreális:

„(…)Tekintettel arra, hogy nemcsak Hódmezővásárhelyen, de a legtöbb városi ünnepség esetében is meglehetősen szokatlan az ünnepi programsorozat ilyen erőteljes és direkt átpolitizálása, olvasóinkat nagyon aktívan foglalkoztatja a kérdés. Többen megkerestek minket, hogy az Ön/Önök véleményére is kíváncsiak volnának.”

– olvasható a fellépő művészeknek kiküldött levélben, amely 10 kérdést tartalmaz. Az olvasókat állítólag az érdekli többek közt, hogy a fellépő művészek

  • „Miért tarják fontosnak, hogy egy pártpolitikai és kormányellenes műsor részeként lépjenek fel?”
  • „Mi a véleményük a kormány, illetve a kormánypártok munkájáról?  Amennyiben nem szimpatizálnak vele, miért és miben elégedetlenek azzal?”
  • „Nem tartanak attól, hogy azok a rajongóik, akik esetleg a kormánypártokkal, vagy más pártokkal szimpatizálnak csalódottak lesznek?”


Márki hangsúlyozza, sajnálja, hogy Lázár János inkább lejáratni próbálja ahelyett, hogy elvállalná a beszélgetésen való szereplést, főleg, mert attól függetlenül, hogy az ő uniós és roma-ügyi véleményével Márki nem ért egyet, ahogy a színpadon megjelenő többi embernek is, neki is joga van a saját véleményéhez, amit a polgármester semmilyen módon nem szeretne korlátozni.

„Szeretnék olyan országban élni, ahol a Fidesz sem akarja korlátozni mások véleményszabadságát.” – zárja mondandóját Márki.