Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum segített Matolcsy Györgynek eligazodni a számok misztikus világában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint tegnap kiderült, újrafestették a Magyar Nemzeti Bank épületének két oldalán található jegybanki parkolókat, és meg is számozták őket. Csakhogy két szám kimaradt: a 8-as és a 13-as.

A 13-as nem is kell nagyon magyarázni, a 8-as viszont (hacsak nem kifelejtették), leginkább azért maradhatott felfestetlenül, mert egyes keleti nézetek szerint balszerencsét hoz. Matolcsy Györgyről régóta hírlik, hogy rajong a keleti kultúráért és vallásokért – hogy a nyolcas számot nem favorizálja, arra talán az utal a legjobban, hogy bár az MNB székhelyének hivatalos címe továbbra is Szabadság tér 8-9, három évvel ezelőtt a 8-as számnak az épületről nyoma veszett, ahogy a jegybank honlapjáról és más hivatalos adatokból is eltűnt a misztikus szám…

A parkolóban felfedezett hiányosságokat ma a Momentum pótolta. Hajnal Miklós és Berg Dániel felfújta a 8-ast a számozatlan helyre, biztos, ami biztos alapon, mondván: hátha ezzel sikerül legyőzni Matolcsy György babonáit, és ezek után kicsit kevésbé fognak hiedelmek alapján döntéseket hozni az ország pénzügyeiről.

A párt üzent is Matolcsynak:

Aki fél a számoktól ne menjen jegybank elnöknek, az országot pedig ne babona és számmisztika hívők, hanem komolyan vehető szakemberek irányítsák – áll közleményükben.

A 24.hu tegnapi cikkére, amelyben a 8-as és a 13-as parkolószámok hiányára hívták fel a figyelmet, az MNB is reagált. Mint írták: a burkolatfestési munkák elvégzése épp folyamatban van, a felfestési tervben pedig semmilyen szám nincs kihagyva (ami csak azért érdekes, mert a festés nem tegnap, hanem valamikor korábban készült, és minden más szám katonás sorban követi egymást). Az MNB emellett azt is írta:

„semmilyen hiedelem vagy számmisztika nem befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank szakmai munkáját, a cikk erre vonatkozó állításai teljesen abszurdak.”

És szerencsére most már azzal sem lesz gondjuk, hogy a nyolcast felfessék. Várjuk a 13-ast.

A Momentum akcióját itt lehet megnézni: